Alkoholtillstånd i Gävle - en het potatis
11/2, 2011 kl. 10:59Under en lång tid har jag haft dialog med restaurangnäringen i Gävle om deras relation, eller om man så vill, uteblivna relation med en alkoholhandläggare i kommunen. Först som regionchef för Svenskt Näringsliv, där vi har haft flera olika möten mellan mig och de aktuella företagare som ville ha hjälp, och sedan under hösten som Riksdagsledamot.
Är det här då ett problem? Ska inte företagarna följa lagen till punkt och pricka och gör en alkoholhandläggare fel som stänger Läkerol Arena för ett administrativt fel?
Jag menar att man måste sätta Gävle kommuns agerande i ett större sammanhang. Alltsedan mätningarna av företagsklimatet började i Sverige 1999 så har Gävle rankats mycket lågt som företagarstad. Priset för det betalar alla arbetslösa Gävlebor som inte får ett jobb – företagen klarar sig såtillvida att man väljer att inte expandera i Gävle eller man flyttar sitt företag eller produktionsanläggning från staden. Så det är i allra högsta grad ett stort problem att en handläggare som har många företagskontakter inte bidrar till att skapa en positiv bild av Gävle kommun som myndighetsutövare. Vi hade liknande problem med några enskilda miljöinspektörer för ett antal år sedan men efter omfattande utbildningar av dåvarande förvaltningschefen i bemötande och attityder förbättrades situationen. I grund och botten är det ansvariga politiker och ledande tjänstemän som måste ansvara för att verksamheten fungerar väl i relationerna med jobbskaparna – företagarna.
Därför ska man se den akuta situationen på Läkerol Arena mot bakgrund av att relationerna har varit iskalla mellan restaurangnäringen i Gävle och den avdelning som hanterar alkoholtillstånd i Gävle kommun. Jag kan inte heller utesluta att man ville statuera ett exempel från kommunen genom att göra på det här uppmärksammade sättet och visa vem som bestämmer. Genom att ta den mest publika verksamheten man kunde i Gävle så visar man alltså sin makt och skickar signalen till företagen – gör som jag säger annars ser ni vad som händer.
Jag tittade på företagsklimatmätningen som Svenskt Näringsliv nyligen har presenterat på sin hemsida och kan konstatera att förtroendet för Gävle kommun, för såväl tjänstemän som politiker, har sjunkit enligt de 400 företagare som är tillfrågade. Efter den senaste turbulenta situation som har uppstått inom restaurangnäringen så talar väl mycket för att situationen inte kommer att förbättras.
Nu till frågan om inte Läkerol Arena ska följa lagen. Självklart ska de göra det och som jag förstår saken så har man också gjort det under de år man har haft sitt alkoholtillstånd. Men det är också en mycket speciell verksamhet med många gäster under kort tid i en paus mellan två perioder. Det är också, om jag förstår det rätt, ett administrativt fel begånget av Brynäs som ligger som formell bakgrund till att man drog in alkoholtillståndet. Om Gävle kommun vinner gehör i högre instans för detta och det inte fanns formell juridisk möjlighet att bevilja fortsatt tillstånd så är jag beredd att se över alkohollagen så att ett indraget tillstånd står i rimlig proportion till det som inträffat.
Det är också viktigt att komma ihåg att som företagare ska man inte tillåta sig att skrämmas till tystnad när Gävle kommun agerar på det här sättet utan tvärtom, det är nu som näringslivet behöver en stark röst som bäst och ännu bättre - många starka företagarröster tillsammans.
Lars Beckman
Riksdagsledamot Moderaterna Gävleborg.
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Skrivet av Anonym är rädd om tillståndet,
14/2, 2011 kl. 14:09