Den här helkvällen kommer du att upptäcka klimakteriets hemligheter: Normalt, sjukligt eller bagatelliserat? Få Klarhet och hjälp på KlimakterieResan. Vi har samlat experter, läkare, och forskare som kommer att dela värdefulla insikter om klimakteriet. Vilken hjälp finns tillgänglig i dag? Få kunskap, möjliga lösningar samt praktiska verktyg för att hantera denna fullt naturliga men ibland utmanande fas i livet.
• Är klimakteriet en följd av "östrogenbrist," en brist på hormoner som påverkar kvinnor hela livet?
• Är klimakteriet en del av kvinnors livsutveckling, även känd som den tredje åldern?
• Är det så att samhällets normer har skapat klimakteriet, och att det inte är en naturlig företeelse?

Klimakteriet är ofta omgivet av osäkerhet och missförstånd och målet med KlimakterieResan är att bryta detta tabu och erbjuda kunskap.
– Vi gör en stor studie som heter Probes för att kvinnor med klimakteriebesvär ska få bättre behandling, säger Christina Lundell ST-läkare på Karolinska Institutet. Många kvinnor upplever symptom som vallningar, svettningar, sömnproblem och humörsvängningar.  Nästan var tredje kvinna har så stora besvär att de skulle bli hjälpta en behandling, men bara 5,5 % av svenska kvinnor får någon. Orsakerna är flera, man kan ha svårt att få tid hos gynekologen och det finns en delvis felaktig rädsla för biverkningar. Vi märker också att många kvinnor vill ha naturliga hormoner så vår studie ska ge mer kunskap om hur de fungerar. Vi rekryterar till studien just nu och letar efter fler kvinnor i åldern 45-60 år.
Christina kommer att närvara och det kommer att gå att anmäla sig till studien på plats.

Kvällens talare
Vi har samlat några av landets mest framstående forskare, professorer, läkare, författare, barnmorskor, hälsocoacher och företag. De ska dela med sig av sin expertis och sina erfarenheter för att belysa och fördjupa förståelsen kring klimakteriet.

Angelica Lindén Hirschberg - Gynekolog och professor vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Hon är medicinskt ansvarig för Sveriges enda högspecialiserade mottagning inom Gynekologisk endokrinologi och ledare för forskningsenheten Kvinnohälsan. Hennes arbete har banat väg för ökad förståelse kring gynekologisk hälsa och hormonella frågor.

Naomi Flamholc - Läkare inom allmänmedicin och grundare av Womni. Hon strävar efter att förbättra livet för kvinnor med klimakteriebesvär genom vetenskapligt uppdaterad information. 

Mats Hammar - Gynekolog med över 40 års erfarenhet från Kvinnokliniken i Linköping. Han är professor och forskare med fokus på ofrivillig barnlöshet, antikonception och menopausmedicin.

Anna Wängborg och Elisabeth Nilsson - Barnmorskor och sexologer. De fungerar som klimakterierådgivare och arbetar med Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter (SRHR) ur ett livscykelperspektiv. De är grundare av Wisher.

Christina Sundequist - Personlig tränare, funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach, författare och föreläsare som brinner för att hjälpa kvinnor att hitta balans under och efter klimakteriet.

Tina Hagelin - Grundare av Pistill, en plats som främjar ökad sensualitet oavsett ålder. Hon är ambassadör för 1,6- / 2,6-miljonerklubben och grundare av Aleah Care. Hennes arbete belyser vikten av sensualitet och självomsorg genom olika skeden i livet.

Åsa Melin - kommer att agera som kvällens konferencier och moderator. Hon är en respekterad opinionsbildare inom kvinnohälsa och grundare av Klimakteriepodden, Sveriges mest älskade podcast om övergångsåldern och kvinnlig hälsa. 

Fakta om klimakteriet
• Cirka 70 procent av kvinnor i åldern 47–56 år upplever värmevallningar och svettningar i samband med klimakteriet.
• Cirka 25 procent av kvinnor i västvärlden genomgår klimakteriet utan besvär.
Mellan 93 och 94 procent av alla kvinnor i Sverige når menopaus efter 45 års ålder.
• 5 procent når menopaus mellan 40 och 45 års ålder, medan 1–2 procent når menopaus före 40 års ålder.
• Under klimakteriet minskar produktionen av östrogen och progesteron i kvinnans kropp.
• Hormonella förändringar kan leda till en rad fysiska och emotionella symtom.

Alba kören
Kvällen förgylls med vacker sång från Alba Show Chorus. De underhåller och tävlar i barbershop. Barbershop är fyrstämmig A capella-sång som arrangerats för att skapa ett tight och rent sound med övertoner. Alba har en bred repertoar med allt från smäktande ballader till riviga rocklåtar. I år vann Alba de nordiska mästerskapen och kommer att tävla i VM 2024.

Datum: 16 oktober 2023
Tid: 17:45-21:30
Plats: Oscarsteatern, Kungsgatan 63, Stockholm
Biljettpris: 389 SEK, köps via www.klimakteriererans.se eller www.ticketmaster.se

För mer information om evenemanget, biljetter och detaljerad programagenda,
besök https://klimakterieresan.se

Presskontakt
Kontakta någon av oss för att få kontakt med talarna och information om evenemanget

Isabel Enberg
Isabel@klimakterieresan.se
076 346 63 66

Leslie Jensen
Leslie@klimakterieresan.se
073 153 68 56