Arbetsmarknads- och branschdag i Söderhamn
27/3, 2009 kl. 11:49Svenskt Näringsliv arrangerar årligen en studiedag för länets studie- och yrkesvägledare samt arbetsförmedlare. De är nyckelpersoner när det gäller information
till unga människor om yrken och utbildningar. Till årets möte kom också flera anmälningar från kommunernas arbetsmarknadsenheter.
• Vad är det som kan intressera ungdomar för vår bransch? Vad är det som gör vår bransch attraktiv?
• Varför skall ungdomar söka sig till vår bransch?
• Vad gör vi för att locka ungdomar att söka sig till vår bransch?
• Vilka konsekvenser blir det för vår bransch om vi inte klarar av att rekrytera för framtiden?
• Hur kommer vår bransch att förändras i framtiden?
• Hur ska ett bra samarbete med skolan se ut?
• Hur skulle vi helst vilja samarbeta med skolan?
Flera av företagen berättade att de hade stort behov av personal, särskilt inom besöksnäringen, bland annat restauranger.
Lars E. G. Andersson, Transportgruppen, berättade att det finns 2 500 tunga lastbilar i länet och 4 000 förare. Enligt arbetskraftsbarometern i juli 2008 behövdes 7 000 nya förare i Sverige, men det är inte klart hur dagens behov ser ut.
- Behovet av nya medarbetare är större i dag än många tror och behovet kommer att bli ännu större inom några år, sa Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborg.
Det är just nu många ungdomar som snart kommer att söka sig ut på arbetsmarknaden, årets gymnasiekull är den största på många år. Trots att varslen är många så finns ändå stort behov av arbetskraft inom flera branscher.
Lars Beckman ser arbetsmarknadsdagen som en av årets mest betydelsefulla eftersom det handlar om framtiden och hur ungdomar skall välja yrkesinriktning. De företag som behöver rekrytera är beroende av att hitta rätt personal för att verksamheten skall kunna fortsätta att utvecklas.
– Sjöfart, besöksnäring, callcenter, transport och processindustrin har mest behov av folk, sa Lars Beckman.
Som tillägger att kraven på arbetssökande handlar mer om specialkompetens än allmän och bred erfarenhet. Särskilt processindustrin och storföretagen ställer höga krav på kompetens.
– Det gör att kontakten mellan skola och näringsliv blir allt viktigare, tillade Lars Beckman.
Men det är svårt att ge helt säkra råd till de unga som skall välja yrkesinriktning. Man får vara beredd på att byta bransch och inriktning i framtiden eftersom vi inte säkert kan förutse hur teknik och marknadsförutsättningarna utvecklas.
Lotta Söderström, HR-direktör på Korsnäs och ordförande i Ung Företagsamhet, var en av deltagarna.
– Jag tror att den här typen av satsningar är mycket viktiga, sen kan man diskutera ifall de går att genomföra i en mer aktiv form, sa Lotta Söderström.
Ung Företagsamhet borde kunna vara med mer påtagligt eftersom det är en bra möjlighet för unga att prova på företagande. Det är bra att det finns många mötesplatser där näringslivet och skolan kan träffas och lära sig av varandra.
- Skolfrågor är en viktigt kugge i arbetet med vår framtida bemanning och kompetensförsörjning, tillade Lotta Söderström.
Skogsindustrin har stor betydelse för Sverige och särskilt för vårt län där "skogen" svarar för en fjärdedel av förädlingsvärdet!
– En bra grundutbildning och lyhördhet för förändringar är en bra bas för en säker framtid, avslutar Lars Beckman.
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!