Åsa och maken Daniel Bromans konst och keramik visades i samband med fäboddagarna i mitten av juli på hembygdsgården i Bergby.
För Åsa Fällgren var det speciellt att ställa ut just där, eftersom släktgården i Saltharsfjärden i Norrsundet är hennes andra hem. Där har hon varit på somrar och lov och dit återvänder hon ofta.
Åsa Fällgren har verkligen skräddarsytt sin utbildning. Hon har gått konstutbildning på folkhögskola, sökt sig till olika kurser bland annat vid högskolan i Gävle och gått två år på designhuset i Lidköping där hon också arbetat som lärare i flera år.
Att hennes keramik valdes ut till Arnfilmerna beror på att hon skapar den på ursprungligt sätt. Så som under vikingatiden bränns lergodset i eldgrop. Glasyren gör hon av aska och salt, ibland med tillsats av järn. Stengods bränns i en vedeldad stengodsugn.
I ett år arbetade Åsa Fällgren med de beställda bruksföremålen, hela tiden i intressant dialog med filmskaparna, berättar hon.
En del av de stora skålar som användes i filmen tillverkades av hennes make Daniel Broman, konstprofessor och antropolog från Amerika. Han härstammar från Sverige och Danmark och vid ett släktbesök i Västergötland fick Åsa till uppgift att visa honom runt bland keramikverkstäderna i trakten. De fann varandra och han bor nu sedan sex år i Sverige.
Daniel Broman arbetar med keramik, sten och trä. Hans största projekt just nu är att bygga ett långhus. Där ska Åsa och han ge kurser i sina olika konsthantverk.
Ingrid Larsson
Bildtext 1: Åsa Fällgren och Daniel Broman framför en del av de bruksföremål som användes i Arnfilmerna.
Bildtext 2. –Är du dotter till Alva? frågar Greta Eriksson Åsa Fällgren, när hon kommer till utställningen på Bergby hembygdsgård.
Bildtext 4: Många vandringar i naturen ger Åsa motiv. Här en bild på en häger som lyfter.
3. Här syns exempel på den keramik som användes i Arnfilmerna.