Nathalie Sjögren berättar för mig om hur hennes bok Undergång blev till.
-J g har alltid skrivit och hittat på historier men inte alltid avslutat dem. Inte förrän jag gick en skrivkurs på Folkuniversitetet i Falkenberg fick jag till hur jag ska göra och tänka kring att avsluta en text, berättar Nathalie
- När jag väl fick (det som skulle bli) Serandos förbannelse publicerad första gången gick det lättare att skriva. Första idéen om Undergång kom till mig när jag såg en tavla på en marknad, föreställande två flickor, säger Nathalie. Den tavlan kunde jag inte motstå utan köpte den. Där och då visste jag att de hette Emy och Melissa och var tvillingar men inte mycket mer. Jag försökte skriva om dem men det blev inte bra. tills jag och familjen åkte på en utflykt till naturreservatet Näsbokrok som inte låg så långt från vårt hem, för när vi vandrade på den stigen blev jag så inspirerad att jag plötsligt kom på halva boken, säger Nathalie. Det kom till mig att den skulle utspela sig i underjorden och att väsen från den nordiska mytologin skulle trotsa systrarna.
Därefter gick Nathalie ännu en kurs i världs-byggande och byggde upp hela bakgrundsstoryn till hennes manus. När det var gjort satte hon igång med skrivandet.
- Halvvägs in boken insåg jag att något saknades och när jag och min man gick på en konsert förstod jag vad det var. Det var när Mark Lanegan sjöng "I'm the wolf" för då visse jag att det saknades en karaktär som skulle heta Mark och att han skulle ha kontakter med vargar.
Från att ha börjat skriva boken så tog det ett halvår så fort har jag inte skrivit varken förr eller efter. Jag skickade iväg manuset till flera förlag men sen nappade Fantasiförlaget och det tog ett halvår att redigera manuset för att sen finslipa den. Boken släpptes 2016
Nathalie berättar för mig att hon alltid skriver alltid för hand. - Jag har alltid gjort detta säger hon och eftersom jag numera har speciella skrivböcker fortsätter jag gärna med det. För mig kommer jag in i flow när jag ser min egen handstil och ibland fyller jag i bokstäverna igen när jag fastnar.
Det kan bli lite rörigt när det inte räcker med en skrivbok, men numera har jag kommit fram till ett bra system med små skrivböcker för anteckningar och större för själva skrivandet.
För några år sedan börjadeNathalie med Bullet Journal och har även använt det till sitt skrivande. För varje manus skriver hon upp hela handlingen i Archplot Structure för att få en översikt. Ibland gör hon det i början av skrivandet, ibland väntar hon tills redigeringen börjar.
- Oftast skriver jag i kronologisk ordning från början till slut, berättar Nathalie men om jag fastnar hoppar jag fram och skriver en scen som jag längtar efter för att få flow igen.
När väl redigeringen kommer igång har hon flera checklistor för att inte drunkna i allt som ska fixas. Ibland gör hon mål-träd, ibland fyller hon i med färg i en skala. - Bästa tiderna jag skriver på är när det är mörkt, berättar Nathalie, så höst och vinter är perfekt. När det blir ljusare blir jag mer irriterad och får inte alltid lika mycket gjort. Som nyktofil trivs jag bäst i mörker och hatar när solen kommer fram. (Kanske är jag en vampyr?), säger Nathalie och skrattar. Kan själv känna igen mig lite i detta.
Förutom skrivböcker och mörker lyssnar jag även på musik när jag skriver. - Jag har flera spellistor på Spotify och vissa låtar går på repeat när jag skriver vissa scener.
Numera jobbar Nathalie 75% som gymnasielärare och 1,5 dag fokuserar jag på att skapa. Antingen med mina böcker eller nåltovning. Nästa gång får vi höra mer om Nathalies uppväxt och då tänker hon ge lite mer skrivtips och berätta om nåltovningen för oss med.
Läs mer om Nathalie Sjögren (nathaliesjogren.se)
Text: Eva-Lena Ivarsson Foto: Nathalie Sjögren