Trädgårdarbete i form av beskärning och borttagande av träd och buskar, flyttjänster och it-diton. Alla är exempel på konkreta tjänster som föreslås komplettera RUT-avdraget från och med i höst. En anledning till att utöka RUT är för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, bland annat för att underlätta etableringen för nyanlända.

Det är bra att RUT utvidgas och när finansminister Magdalena Andersson (S) nu efterfrågar ännu fler idéer på nya tjänster vill Företagarna gärna bidra – vilket du också kan genom att mejla till rutupproret@foretagarna.se

Tyvärr kombineras en eventuell utvidgning av tjänster med en faktisk sänkning av taket. Sänkningen från 50 000 kronor per person och år till 25 000 kronor är ett stort problem. Branschen har länge varit positiv inför framtiden. Men så fort aviseringen om sänkningen kom sjönk tillväxten av antalet företag i branschen från 10 till 1 procent. Småföretagarna reagerade direkt på signalerna om att branschen skulle kvävas och slutade att starta nya företag.

Sänkningen går inte ihop med viljan att skapa fler företag och jobb då fler tjänster ska dela på en mindre pott. Regeringen säger sig se branschen som en välbehövlig integrationsmotor. Nästan hälften som anställs har kommit från tidigare arbetslöshet. I en undersökning som Företagarna och Offerta gjort visas att en majoritet av företagen, 54 procent, hade två eller fler nationaliteter anställda. Nästan var femte RUT-företag har fler än fem nationaliteter anställda. Det är dock svårt att ta regeringens arbete för att nyanlända snabbt ska få jobb på allvar när förutsättningarna för att starta nya företag i branschen nu försämras.

Regeringen måste inse att det var fel att sänka taket. Vill man få fler i arbete måste taket åter bli 50 000 kronor per person och år. På så sätt skapas fler företag och därmed också fler jobb.