Finns det förutsättningar för fordonsgas i Gästrikland?
11/11, 2009 kl. 09:03Allt fler vill köra bil på matavfall och gödsel. Idag rullar drygt 17 000 gasbilar i vårt land, de flesta i södra Sverige. Det senaste året har efterfrågan kommit igång även i Gästrikland.
Men vem som ska producera gasen är långt ifrån klart. De första åren kommer gasen att behöva transporteras in från annat håll, och det blir med all sannolikhet fossilgas i tappen.
Så vem har då förutsättningar att producera den klimatvänligare biogasen i Gästrikland? Och varifrån ska råvaran (substratet) komma?
Fyra personer som är engagerade i biogasfrågan i Gästrikland fick svara på frågorna.
(Se en länge analys på SvenskPress.se fr o m 22 november).
Ulla-Karin Enbom, projektledare på Biogas
– Jag tror att det blir Gävle kommun i kraft av att vara största kommunen i länet, eller i någon form av bolagisering av samma typ som Samkraft.
– Vi håller på att dammsuga regionen på olika leverantörer, och tittar även på en transportlösning.
Ola Eriksson, Högskolan i Gävle, doktor i avfallshantering
– Jag ser tre troliga producenter: Gästrike Vatten och Sandviken Energi med sina reningsverk, Forsbacka avfallsstation och även lantbrukare som går samman om en gemensam anläggning.
– Slam från reningsverken är det mest aktuella just nu. I framtiden tror jag det blir källsorterat matavfall från hushåll, restauranger och storkök och kanske även fiberslam från pappersbruken.
Jörgen Blomkvist, miljöekonom på Region Gävleborg
– Det är ett produktionsbolag på gång vet jag, och jag tror att Forsbacka blir platsen på lång sikt. På kort sikt är reningsverket i Gävle är den mest troliga producenten.
– Slam från reningsverken till att börja med, senare tror jag att vi kan räkna med hushållsavfall, halm, ensilage och kanske slaktrester från ett eventuellt slakteri i Ockelbo. Slam från massafabrikerna kan också bli tänkbart i framtiden. "
Per Laurell, VD på Gävle Energi som tilldelats rollen att leda biogasprojektet i Gästrikland
– Produktionen kommer i ske i samverkan med olika regionala aktörer. Vi kommer att bilda ett gasbolag under resans gång. Just nu talar vi med en mängd aktörer, bland annat övriga energibolag i länet.
– Vi håller på att kartlägga olika råvaror, eller substrat som det kallas, i regionen. Målet är att vara klara före årskiftet. Det finns mer substrat att tillgå än vad vi först trodde.
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!