Cecilia berättade om sin spännande resa på ett klubbmöte hos Gävle-Brynäs-Tre-Ankare Rotaryklubb den 23 november.
1992 sökte Cecilia Hed Malmström jobb hos Polarforskningssekretariatet efter studierna på Stockholms universitet. Det var jobbet som tekniker för ett forskningsprojekt på Sydpolen.
– Det var 72 killar och jag så jag förstod att jag måste göra ett extraordinärt intryck för att få jobbet, berättade Cecilia Hed Malmström. De frågade om jag kunde meka med moppar och då svarade jag att det kunde jag inte, men snöskotrar kunde jag!
Det är klart, kommer man från Vilhelmina så måste man kunna snöskotrar!
– Jag kunde inte meka med snöskotrar heller men tänkte att det skulle jag hinna lära mig tills jag kom till Sydpolen, sa Cecilia Hed Malmström.
Hon blev första kvinnliga tekniker på Sydpolen och det förde med sig en del praktiska problem. Det blev också några år som polarguide innan Cecilia och hennes man beslutade sig för att flytta norrut. De hamnade i Jädraås och hennes man Johan fick jobb på Ockelbo kommun. Cecilia jobbade på Högskolan några års innan jobbet som regionchef på Mellansvenska Handelskammaren annonserades ut. Det resulterade i en anställningsintervju med bland andra Ove Anonsen, som undrade vilken personlig egenskap som Cecilia skulle vilja arbeta med och svarade då ”att bli bätre på at lyssna”. Hon fick sen frågan om det var något annat som kunde vara till hennes nackdel.
– Jag svarade ”mina dreadlocks” men då tittade Ove i mina papper och konstaterade att ju hade jägarexamen, berättade Cecilia Hed Malmström. Så nu vet ni att dreadlocks vägs upp om man har jägarexamen!
Arbetet på Mellansvenska Handelskammaren handlar just nu väldigt mycket om förändring. KAB-modellen är ett sätt att analysera verksamheten, Kunskap, Attityd och Beteende.
– Man lyssnar mycket bättre på den som säger saker som stämmer överens med ens eget beteende, sa Cecilia Hed Malmström.
Handelskammaren är världens största affärsnätverk med över 50 miljoner medlemmar! Man finns representerade i 162 länder och det finns cirka 12 000 Handelskamrar, varav 11 st i Sverige.
Handelskammaren:
● Ägs av medlemmarna – inga offentliga medel
● Partipolitiskt obundna
● Kamrar pga Politiska kammarsystemet.
● Grundades 1907
● Var med och påverkade att Handels- och Industridepartement instiftades
● Näringsdepartementets kom till 1920
● Beslutspotent Organisation
– Definitionen på dårskap är att man gör om samma misstag, om och om igen, sa Cecilia Hed Malmström. Vi måste ta risken att misslyckas för att kunna förbättra oss.