Gävleborgsläkare på konferens om förebyggande av livmoderhalscancer
29/5, 2008 kl. 09:57Vilka metoder är bäst för att färre kvinnor ska drabbas av livmoderhalscancer? Den frågan ska diskuteras på Den tredje nationella konferensen om Cervixcancerprevention som äger rum i Stockholm den 30 maj. Medverkar gör bland andra Bengt Andrae som till vardags är överläkare i gynekologi och gyn-onkologi inom Landstinget Gävleborg. Han är också initiativtagare till konferensen där flera framstående läkare och sakkunniga på området kommer att finnas med.
Målet med konferensen är att diskutera hur man ska organisera och tillämpa gamla och nya metoder att förebygga livmoderhalscancer, och i förlängningen eliminera risken att kvinnor drabbas.
- Många förslag till lösning går ut på att man använder nya metoder, och på konferensen börjar vi med att visa hur långt man kommit med de metoder vi redan har. Det resultatet måste sedan överträffas. Vi är liksom inne på finliret nu, berättar Bengt Andrae.
Screening skyddar bara deltagarna och utebliven testning är huvudorsaken till livmoderhalscancer i Sverige. Bland annat handlar det om hur organisationen i landstingen måste utvecklas för att fler kvinnor ska lämna screeningprover, och att proverna tas i rätt tid på rätt kvinnor.
- Vi vill kunna erbjuda tid och plats, men det ska också vara lätt att boka om online. Ombokningen kommer att ske i kallelsesystemet, som vi just nu daterar upp tillsammans med de stora regionerna, säger Bengt Andrae.
Kvinnor i Gävleborg är väldigt duktiga på att göra sina cellprovskontroller. 90 procent av kvinnorna i åldern 23-60 år gjorde det under mellan åren 2003 och 2006. Trots det ser Landstinget Gävleborg relativt mycket livmoderhalscancer bland dem som inte deltar.
- Vi har bra täckning men vill att den ska bli ännu bättre. Hur når vi till exempel ofullständigt screenade kvinnor över 65? Det är framför all de som insjuknar. Det finns idéer om att använda ny screeningteknologi och hemtester men för att ge resultat måste allt organiseras och samordnas och perspektiven individ, folkhälsa och sjukvårdsekonomi måste samverka. Sådant handlar konferensen om, säger Bengt Andrae.
Den senaste tiden har diskussionen kring vaccinering av livmoderhalscancer blivit allt livligare. Socialstyrelsen vill att alla flickor i årskurs 5 och 6 ska erbjudas vaccinering mot humant papillomvirus som kan orsaka livmoderhalscancer. Förslaget till vaccinationsprogram kommer att finnas på dagordningen under konferensen.
Andrae har lett en landsomfattande och internationellt uppmärksammad Audit, en studie som visar att kvinnor som regelbundet går på cellprovtagning löper avsevärt mindre risk att drabbas av livmoderhalscancer i synnerhet skyddar det mot avancerad cancer. Man har kunnat visa hur stor del av cancersjukligheten som orsakas av bristande deltagande, metodfel respektive utredning och behandling. Under konferensen kommer Bengt Andrae att tala om studien som publicerades i det senaste numret av den amerikanska vetenskapliga tidskriften Journal of the National Cancer Institute.
Bengt Andrae är gynekolog och gyn-onkolog. Han har jobbat i Landstinget Gävleborg sedan 1976.
Den tredje nationella konferensen om Cervixcancerprevention vänder sig till profession, politiker och tjänstemän inom landstingen.
Fakta: Livmoderhalscancer (cervixcancer)
Varje år drabbas drygt 400 svenska kvinnor av livmoderhalscancer. Betydligt fler, ungefär 23000 kvinnor, får besked om att cellprovet inte är normalt Av dessa 23000 har ungefär en tredjedel en cellförändring som behöver behandlas i förebyggande syfte.
I Gävleborg tas cirka 19000 cellprover per år, och det inträffar cirka 16 fall av livmoderhalscancer.
Livmoderhalscancer är mycket ovanligt före 25 års ålder. Vanligast är sjukdomen hos kvinnor mellan 35 och 40 år och de allvarliga fallen ses främst hos äldrekvinnor som inte regelbundet har genomgått cellprov. Bland screenade kvinnor är sjukdomen ovanlig och mycket sällan är den avancerad.
En gynekologisk cellprovskontroll syftar till att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer som enkelt kan behandlas innan cancern har utvecklats. Eftersom utvecklingen från tidiga förstadier till fullt utvecklad cancer tar många år finns det goda möjligheter att hinna upptäcka förstadierna.
Orsaken till livmoderhalscancer är ett ytterst vanligt virus, som kallas humant papillomvirus eller HPV. De flesta läker ut sin infektion men ett fåtal utvecklas till cellförändringar som kan gå vidare till cancer. Viruset kan inte behandlas men det kan cellförändringarna. Kallelse till cellprovtagning hos barnmorska sker vart tredje år mellan åldrarna 23 och 60. Därefter kan man sluta ta prov om alla prover varit normala.
Socialstyrelsen föreslår att vaccinering mot HPV förs in i det allmänna vaccinationsprogrammet, och vaccinet ska ges till flickor vid 10–12 års ålder genom skolhälsovårdens försorg. Socialstyrelsen anser att en förutsättning för att det ska införas är att man löpande följer upp effekterna av vaccinationen.
Källor: Nationella kvalitetsregistret, Socialstyrelsen, Den Nationella auditen.
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!