Uppdraget att bygga arenan gick till Gavlefastigheter, som är Gävle kommuns eget bolag och som har hand om kommunens fastigheter. Beslutet kom våren 2013 och arenan ska vara klar våren 2015. Det kan tyckas vara en omöjlig uppgift för en fotbollsarena för 6 500 åskådare! Men tack vare entusiasm och professionellt projektarbete håller tidplanen enligt projektsamordnaren Bo Rickegård.
- Vi hade nytta av det programarbete som utförts av Gefle IF och det vi gjorde själva på Strömvallen men arbetet blir ändå omfattande, berättar Bo Rickegård. Det har fungerat tack vare att alla inblandade parter har ställt upp och jobbat för att tidplanen ska hålla.
Normalt sker utvecklingen av ett projekt av den här storleksordningen i olika etapper, i turordning detaljplan, projektering, byggande, uppstart av anläggningen mm. Men här har Gavlefastigheter lyckats göra i princip allt samtidigt genom att arbetet delats upp i olika delar, bland annat en byggsamordningsgrupp under ledning av Bo Rickegård och en styrgrupp under ledning av kommundirektör Göran Arnell.
- Vi har haft ett väldigt spännande och kreativt samarbete med Gavlefastigheter och deras projektorganisation när vi tagit fram projektet, säger Johan Skoog, som är arkitekt för arenan. Det har varit en process med en väldigt hårt styrd ekonomi och där vi tillsammans har försökt hitta kostnadseffektiva lösningar.
Arenan har också potential att utvecklas i framtiden eftersom det finns byggrätter inom arenaområdet mot Idrottsvägen för två stycken kontorshus 15x20 m som kan byggas i upp till 14 våningar.
Gavlefastigheter tog ju över projektet från Gefle IF och där ser man fram mot de möjligheter som den nya arenan kommer att erbjuda.
- Projektledningen på Gavlefastigheter har varit väldigt lyhörd för våra synpunkter och de prioriteringar vi föreslagit, säger Leif Lindstrand, ordförande för Gefle IF Fotboll. Men VIP-ytan kanske måste färdigställas senare eftersom andra delar i projektet måste gå före just nu.
Tre anbud kom in och värderades med priset som kriterium men entreprenörerna skulle även ha dokumenterad teknisk, yrkesmässig och ekonomisk kapacitet.
13 april togs det officiella första spadtaget och sedan har totalentreprenören Byggtec och deras personal jobbat hela sommaren för att tidplanen ska hålla, invigning i mitten av maj 2015.
- Vår egen och underentreprenörernas personal har offrat sommarsemestern för att vi ska kunna klara ett så här komprimerat projekt, säger Jan-Erik Silfverberg och vd för Byggtec. Gavlefastigheter är en professionell beställare och vi har haft en bra dialog som gör att samarbetet fungerar klockrent.
Ett bra exempel på det är att Byggtec föreslog att underlaget för konstgräset skulle utföras innan läktarna var på plats. Lösningen blev en stödmur runt planen så att fyllningsmassorna kan bearbetas. Sen läggs konstgräset så snart vädret tillåter i vår.
Miljöprofil
Arenan får också en unik miljöprofil för en sådan anläggning. Målet är att halvera energiförbrukningen jämfört med Boverkets byggregler för de delar som är uppvärmda. Arenan har i samarbete med Gävle Energi försetts med bland annat solceller, snabbladdning för elbilar och informationstavla som visar energiförbrukningen för besökarna.
En unik arena för Gävles fotboll
Det finns många sätt att uppfatta Gävles nya fotbollsarena, men Johan Skoogs reflektion säger en hel del om vad Gavlefastigheter har åstadkommit!
- I Stockholm har man byggt två stycken arenor, Friends och Tele-2, för 3 miljarder styck, säger Johan Skoog. Vi har byggt samma funktionalitet för en 20-del av kostnaden för en av dessa, visserligen med färre publikplatser men ändå!

Fakta om arenan
Byggkostnad: 140 mkr
Kapacitet: 5 000 sittande och 1 300 ståplatser (prel.)
Entréer: 5 st
Spelyta: 105x68 m (innerplanen totalt 118x78 m)
Konstgräs: FIFA 2 Star Standard, fabrikat Spentab typ iDNAX
Solceller: kapacitet 40 kW
Planbelysning: 4 st master L = 36 m, 1 500 lux
Sponsoryta: 400 m2 på plan 3
Stomme: betongstomme
Följa arenabygget: http://www.gavle.se/Gavlehov-arenaby/Folj-bygget-av-fotbollsarenan/
Arenor på Gavlehov
• Gavlerinken Arena
• B-hallen
• GTK-hallen (Gefle Tennisklubb)
• Gunder Hägg stadion
• Gävletravet
• Gefle Boulecenter
• Estraden
• Friidrott- och sportarena (planerad byggstart 2014)