Generationsskifte i ägarledda företag
15/3, 2008 kl. 23:59För den som har byggt upp ett företag uppstår förr eller senare frågan om hur företaget bäst ska föras över till nästa generation eller om företaget ska överlåtas till en ny ägare. Frågorna om ett ägarskifte av ett företag är huvudsakligen dels civilrättsliga, dels skatterättsliga. Ämnet för den här artikeln är civilrättsliga frågor om ägarskifte.
Om du är gift eller sambo bör du överväga om din make eller sambo ska vara med och ta över företaget sedan du dragit dig tillbaka. Det behövs ett äktenskapsförord eller ett samboavtal i vilket man avtalar om att företagsegendomen inte skall vara med i en bodelning om det blir skilsmässa eller separation. Du och din make eller sambo bör också ha ett inbördes testamente, som bl.a. tar upp era önskemål vad gäller övertagandet av företaget. Utan testamente gäller nämligen att en efterlevande make ärver dig, oavsett vad för slags egendom du äger, således t.ex. även aktierna i företaget, och även om dessa är enskild egendom.
Om du äger företaget tillsammans med någon annan bör ni ha ett aktieägaravtal (kompanjonavtal,) som reglerar ett antal frågor mellan ägarna till ett företag, bl.a. om hur kompanjonskapet ska upplösas om någon vill dra sig ur eller av annan anledning lämnar företaget. I ett sådant avtal kan man bestämma t.ex. hur och till vilken värderingsprincip inlösen av en kompanjons aktier ska ske.
Ett effektivt sätt att i förväg styra hur en rörelse ska gå vidare är att föra över delar eller hela ägandet genom en gåva. Sedan gåvoskatten avskaffades har det blivit förmånligare att genomföra gåvor. Givaren kan bestämma särskilda villkor med gåvan. Ett exempel är att det som ges bort ska vara enskild egendom för gåvotagaren. Ett annat villkor kan vara att egendomen ska stå under särskild förvaltning. Detta betyder att egendomen ska förvaltas på ett sätt som givaren vill, vilket kan passa bra om det gäller gåva av en rörelse. Om gåvotagaren är omyndig betyder särskild förvaltning också att man slipper överförmyndarens insyn i förvaltningen. Ett annat exempel på villkor vid gåva är överlåtelseförbud, som också medför att gåvoegendomen inte kan utmätas för eventuella skulder hos gåvotagaren. En givare får vara ”orättvis”, dvs. det är tillåtet att ge en gåva t.ex. till ett av två barn. Det barn som inte får gåvan kanske kan tillgodoses på något annat vis.
Även testamente lämpar sig väl för ett generationsskifte. Ett testamente kan också innehålla villkor om t.ex. enskild egendom eller särskild förvaltning. Och i ett testamente kan man fördela arvet konkret mellan olika mottagare, inte bara barnen.
Det finns alltså ett antal olika avtal och andra rättshandlingar som man bör använda sig av för att planera ägarskiftet av ett företag. Gemensamt för dem är att de kräver expertis för upprättas på rätt sätt. På det sättet kan dina önskemål tas till vara genom individuella, skräddarsydda handlingar.
Per Westman
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!