Havskrögarna i Gästriket
17/6, 2007 kl. 18:20Havet glittrar. Fjärden visar sig från sin bästa sida – och vyn framför oss får oss att tappa andan! Man hittar stället vid kusten, en halvtimmes bilfärd norr om Gävle, där Yngve Persson och Claus Hartwig tar emot i entrén.
– Bygget kom till år 1998, så nästa år firar havskrogen sitt 10-års jubileum. Axmarbrygga Havskrog ligger mitt i en kulturskatt med både bruket och hyttan från 1640-talet. Bebodd har platsen varit sen urminnestider, berättar Yngve Persson.
Här erbjuds dagskonferenser, guidning, teater, konstgalleri, gästhamn, båt- och bussturer – garanterat mobilfritt.
– Om vi lägger ihop besökarna till bruket, hyttan och Axmarbrygga med största dragplåstret Axmarbrygga Havskrog, så får man ihop 70 000 besökare under säsongen maj till september, inkluderat december med julbord och specialarrangemang. Axmarbrygga är ju också nummer två i besöksantal näst efter Furuviksparken i regionen, konstaterar Yngve. Men för säkerhets skull har ju Yngve och Claus Hartwig tagit över ruljangsen på Furuviks Brygga också.
– Här talar vi om gastronomi till vettiga priser. Båda havskrogarna, Axmarbrygga och Furuviks Brygga, värnar om den svenska matkulturen. Till en förrätt från de här krogarnas svenska kallskänk passar det givetvis utmärkt med en svensk snaps, påpekar Claus.
Visste ni förresten att Vin & Sprit anlitade de här två krogarna för att ta fram vår nationella snapslista? Här kan ni testa den till smaka-på-priser. Vad är då skillnaden mellan krogarna?
– Miljön, säger Claus. Båda serverar fine food, men på Axmarbrygga upplever du kultur och historia och får tid att samla dig, eller bara njuta i lugn och ro.
– Furuviks Brygga ger en upplevelse, där besökarna känner stadens puls, samtidigt som de har tillgång till Furuviksparkens alla möjligheter. Fantastiska panoraman båda två – välkomna till oss, avslutar Yngve och Claus.
Förresten, prova gärna Claus pocherade tre-stjärniga lax med räkor och murklor, på en bädd av hummersås och örtdressing – mums!
Text: Horst Mueller, foto: Per-Erik Jäderberg
© SvenskPress.se
Får endast användas helt, eller delvis, efter godkännande av de som medverkar i text och bild.
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!