Konstverket är resultatet av en utlysning förra sommaren bland konstnärer från hela Sverige. 17 hörsammade utlysningen och det slutliga valet föll på konstnärsduon Thomas Nordström och Annika Oskarsson från Bromma.
– De har tagit fasta på den historiska kopplingen till vår vackra engelska park där konstverket fått sin placering mitt i grönskan, säger Stig Jönsson, ordförande Föreningen Hyttan. En engelsk park ska ju ha ett antal ingredienser för att vara fullkomlig. Konstnärerna konstaterade att vår park saknar eremithyddan och det blev Järn-Britas koja. Tillverkad i ett lövskal i cortenstål. Namnet har den fått från den brukspatron, Järn-Brita kallad, som styrde bruket med järnhand i 58 år fram till sin död vid 85 års ålder 1755.
Invigningen förrättades av kommunalrådet Therese Metz, som klippte ett stålband med plåtsax.
Konstverket har fått ett par fina recensioner. Kulturredaktören Fredrik Björkman på Arbetarbladet skrev bl a: “Nu kan du övernatta i ett konstverk i slottsparken Axmar bruk. Kanske länets mest genomtänkta konstverk”. Kulturredaktören Kristian Ekenberg på Gefle Dagblad skrev bl a: Det är bara att gratulera Axmar bruk till att ha fått en ny attraktion som det är värt att ta en omväg för att se – om man inte är beredd att ta nästa steg och övernatta i kojan.
En exklusiv övernattning, som inte liknar något annat, för två personer kan nu bokas via Axmarbruk.se
Om Axmar bruk
Axmar bruk är Gästriklands första och hittills enda kulturreservat. Det omfattar en välbevarad hytta, en vacker engelsk park och hamnområdet med utställningslokal och båthus. Axmar bruk ägs av den ideella föreningen Hyttan, som sköter reservatet på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg.
Axmar Brygga Havskrog är inrymd i en gammal magasinsbyggnad vid hamnen. Den byggdes på 1870-talet av slaggsten från järnbruksdriften. Axmar Brukscafé finns i den gamla orangeribyggnaden och på bruket finns även Axmar Bruksbod med Bed & Breakfast.
Föreningen Hyttan tillsammans med ett antal offentliga aktörer samt entreprenörerna på orten arbetar aktivt med att utveckla Axmar bruk som besöksmål. Det bygger på vår orörda kultur- och naturmiljö.
För mer information om Axmar bruk se https://axmarbruk.se