Det är en barndomsdröm och har nu bott där i ett år vinter som sommar. Det blir fler och fler som väljer annorlunda boenden säger Christer. Han har ett nytt projekt med att dra igång Independent Sailor som innefattar en massa spännande grejer. Det kommer bli tidning, podd, videos framöver, säger Christer.

Christer är uppvuxen i Göteborg och född på Sahlgrenska, KK1, växte upp sina första år i Kortedala och bodde sedan på 60-talet som var så supermodernt där alla ville bo på den tiden. i Hammarkullen och flyttade därifrån -74 in till centrala Göteborg

I min barndom tillbringade jag mycket tid i Småland för på 60-talet fanns det något som hette sommarbarn så när föräldrarna jobbade så fick jag åka till Småland på somrarna, berättar Christer.

Som liten var Christer en tyst, tillbakadragen liten pojke som inte gjorde så mycket väsen av sig.

 - Tycker fortarande inte om att vara i centrum och är nog mer en doer än att tycka om att vara i  strålkastarlujset fortfarande ännu i dag, säger Christer. Min mamma tyckte jag skulle bli politiker. Jag kunde förstöra en hel lektion när jag pratade säger han och skrattar.

Christer hade 2 äldre bröder som han inte riktigt minns från barndomen då de var så mycket äldre än honom. Christer ville bli rockstjärna och spela trummor tills han storknade. Han spelade i massa olika band. - Mamma körde mig runt till en massa olika trumlärare och de sa jag kunde redan allt. Jag var ett underbarn och då ställde jag krav på mig själv för att hela tiden leverera mer och mer, berättar Christer. Men när jag fick familj så slutade jag spela trummor.

 Mitten av 90-talet började Christer med organisation, styrning av musikscenen istället för att stå själv på den.

Sent 90-talet var jag scenchef på stora scenen och hade hand om stora artister och jag har varit på turne med bla annat Tommy Steele, Sissel Kykjebö eller så hade jag hand om lansering av en ny bilmodell

Christer berättar att det är inte alltid de är som man föreställer sig rockartisten när man träffar dom privat. Han skulle hämta upp Alice Cooper vid Landvetter flygplats och går ur bilen för att försöka hitta honom. - Det står en liten farbror med keps och träningsoverall jämte mig och ryckte mig i byxbenet och sa här är jag. Han såg inte alls ut som jag hade förväntat mig säger Christer och garvar.

Jag är lite nyfiken på hur det såg ut med droger och annat så jag frågar Christer.

Hårdrock var dött under många år -80-90-tal så när de här farbröderna kom tillbaka, många gånger i sina peruker fick de ju hålla sig ifrån alkohol för att orka men deras tekniker som också var gamla farbröder kunde hålla på med lite ”röka” annars var det inte så mycket droger på den tiden vad jag kunde se säger han.

Vad är du mest stolt över frågar jag –

- Mina barn. De är det bästa som hänt mig och sen kommer barnbarnen. Sen att jag lyckats hålla mig fri. Jag följer magkänslan. Jag har haft förmånen att jobba med som jag drömde om som liten att jobba med teknik, artister, scener och har fortsatt kunna göra som jag vill sen liten så jag är stolt över att jag får vara mer och skoja till det i mellan åt men annars känner jag  been there - Done That.

Just nu håller Christer på att bygga Independet Sailor – ett projekt som är min själ säger han.

-  Jag bryr mig väldigt mycket om människors väl och ve därute och under 8 år jobbade jag varje jul att laga mat i kyrkan åt hemlösa och mötte väldigt mycket elände som jag inte trodde fanns även bland vanligt folk. Jag brinner för människor som inte ar det så bra. Det kommer vara en del av det som är Independent Sailor. Jag är en fri seglare idag det är lite det som projektet handlar om, att få vara fri att fortsätta sin resa vart den nu tar vägen det vet jag inte idag, säger Christer.

Han fortsätter med att berätta om att det finns många saker i hans liv som har påverkat honom på ett positivt sätt.

 - Jag skulle vilja låta folk som inte fått möjlighet tidigare i livet att få komma ut och segla. Även att ordna Swap-meet i Karibien där man kan hjälpa till att städa stränder.

Independent Sailor Magazin är något Christer sen vill ha igång och den ska då handla om vanliga människor och om folk som första gången får uppleva båtlivet.

Christer har inte alltid mått så bra. Man går genom livet utan riddarrustning och är gjord av kött och blod och inte alltid klarar man av världen hur den ser ut.

 – Jag har förmågan att bära med mig andra människors sorg och problem, berättar han. Christer har gått in i väggen 2 gånger pga stress. Entreprönörskapet är inte alltid så enkelt. Första gången svimmade Christer på en lastkaj och hamnade på sjukhus. Andra gången låg jag i fosterställning under 1 år tid efter att jag gått in i väggen. Nu drar han ner på alla kostnader för att inte behöva jobba så mycket för att överleva och att ta sig själv mentalt bort från det som är jobbigt. Få in andra vyer och saker och ting från hela världen. Att lägga sig med hörlurar och ta mig ifrån bekymren är så viktigt och att inte ta med sig det i sängen utan vara utvilad när man vaknar är ett av Christers tips.

Christer har bott 2 år på sin segelbåt och det är verkligen något han rekommenderar för andra men man måste mentalt ställa in sig på det. Det är verkligen inte ett vanligt liv. Matlagningen är inte det enklaste. Man får dela mycket med andra men det är så givande, det skapar vänskap och livslånga band med gammal som ung. Det är ett gott gäng på havet och man har oftast bra grannar. Livet pågår så mycket närmare. Naturen kommer inpå dig. Båten han äger och bor på idag är byggd i Finland och på mitten av 70-talet var den med och vann guld -76 i Plymouth. Det är en tävlingsbåt så den är väldigt stabil och trygg, berättar Christer.Den hade från börja 8 kojplatser men har byggts om. För att kunna resa längre resor så behöver den utrustas för att kunna läsa vädret och annat. Man behöver ett kraftigt batteri. Mycket pasta, konserver ombord är det som gäller. Christer vill resa en långresa helt ensam.

Kan man få klaustrofobi ute på havet frågar jag – Ja det kan man svarar han snabbt. Sjöjuka kan man även få när man kommit upp på land. Man måste äta och inte bara kräkas så ett tips är pasta med olivolja som är bra att äta då det är lätt att spy upp säger Christer. Det finns annars piller och plåster för att dämpa sjösjukan. Om man är ensam så binder man sig fast eller har en lina som hänger efter båten ifall man faller av båten så kan man hitta linan och ta sig upp.

Christer vill åka sin första långresa redan nästa år uppför norska kusten och vända, även en tur till Färöarna.

Jag fyller 60 år i höst säger Christer och har färre år kvar än jag levt så jag planerar inte så mycket utan framtiden blir som den blir. Min mamma berättade för mig när hon hade fått cancer så var det första hon sa….Jag som hade så mycket kvar att uppleva. Det satte fart på mig säger Christer. Jag håller på att bocka av min bucketlist nu och tar dagen som den kommer och börjat intressera mig för investeringar på äldre dagar..

Vill man veta mer om Christer så gå in på www.independentsailor.com

Text: Eva-Lena Ivarsson  Foto: Christer Berggren

www.connecthouse.se