Under 1900-talet var det vanligt att servera kokt gammal oxfilé, julskinka, leverpastej, rökt korv och ägg och skinka på julbordet. Dessa rätter serverades tillsammans med grönsaker som rödkål, potatismos, kålrötter och ärter. Dessutom fanns det olika sorters inlagda grönsaker, som surkål och rödbetor, och ostsorter som västerbottenost och prästost på julbordet. Efterrätterna bestod vanligtvis av julgodis som lussekatter, klejner och riskakor.
Under 1900-talet och början av 2000-talet började julbordet att bli mer varierat och det blev vanligt att servera olika typer av skaldjur, som räkor, kräftor och hummer. Dessutom blev det allt vanligare att servera julens olika kötträtter som lamm, kalkon och julskinka. I modern tid har julbordet också blivit mer vegetariskt och det finns många vegetariska alternativ på julbordet, som till exempel veganska köttbullar och vegetariska prinskorvar.
Det finns också olika trender som har påverkat det svenska julbordet genom åren. På senare år har det till exempel blivit allt vanligare att servera julbord med mer internationella influenser, som till exempel asiatiska rätter och rätter med afrikansk inspiration. Dessutom har det blivit allt vanligare att servera ekologiskt och närodlat kött och grönsaker på julbordet.
När det gäller skillnaden mellan julbord på restauranger och i hemmen kan det vara så att julbord på restauranger ofta är mer varierade och har ett större utbud av rätter. Julbord i hemmen kan vara mer traditionella och innehålla de rätter som är vanliga att servera på julbord, som julskinka, sill, janssons frestelse och rödkål.
Till det svenska julbordet är det vanligt att servera en mängd olika drycker. Den mest populära drycken är naturligtvis glögg, som är en svensk jultradition. Glögg är en varm dryck som görs av rött vin, kryddor och socker, och den serveras vanligtvis med mandlar och russin.
Även julöl och julmust är populära drycker att dricka till julbordet. Julöl är en mörk, fyllig öl som oftast har en söt och kryddig smak, medan julmust är en söt, lätt kolsyrad läskedryck med en smak av karamell och kryddor.
Dessutom är det vanligt att servera alkoholfria alternativ som saft, läsk och vatten till julbordet.
Dessutom finns det många olika sorters delikatesser och julgodis, som till exempel polkagrisar, chokladkakor och marmelad, på det svenska julbordet. Ofta finns det också en eller flera sorters ost på julbordet, som till exempel västerbottenost och prästost.
Bilderna är från Axmar Brygga som serverar en av Mellansveriges mest populära och uppskattade julbord.
Läs mer om dem och deras julbord på länken här >>