Kvinnliga företagare diskuterade ledarskap med landshövding Barbro Holmberg
4/6, 2008 kl. 20:20För andra året i rad anordnade Svenskt Näringsliv en aktivitet för kvinnliga företagare i Gävleborg. Uppslutningen var god och 25 företag var representerade på mötet på Gävle Golfklubb.
Landshövding Barbro Holmberg inledde med att prata om den positiva utvecklingen vi just nu märker i vårt län. En symbol för utveckling är alla byggkranar vi kan se runt om i vårt län och Barbro uppmanade alla deltagare att kolla in detta nästa gång vi reser i länet.
Besöksnäringens potentiella möjligheter att utvecklas i länet är väldigt, väldigt stora, sa Barbro och fortsatte med att berätta om resultatet från en undersökning gällande attityder om Gävleborgs län:
* 80 % av alla turister i vårt län kan tänka sig att återvända inom 3 år
* 90 % av alla turister kommer att rekommendera vänner och bekanta att besöka Gävleborg.
Bra ledarskap är en förutsättning för att kunna utveckla länet ansåg även Barbro Holmberg. Genom ett ökat samarbete mellan företag, stat och kommun kan länet utvecklas än mer. Besöksnäringen är en guldgruva och här finns mycket att hämta och här kan länet få en ny vitamininjektion genom att vi alla jobbar mer aktivt tillsammans mot samma mål.
Barbro poängterar att även generellt i länet är det samordning och samarbete som gäller. Ledarskap handlar om att samla kompetens och erfarenhet och att samarbeta.
Då aktiviteten riktade sig till kvinnliga företagare och kvinnliga chefer pratade Barbro om hur viktigt kvinnliga nätverk är och även om skillnader och likheter mellan män och kvinnor som driver företag. De yttre villkoren är exakt desamma och det ställs samma krav på både män och kvinnor med företag, men ändå är situation många gånger så olika. Barbro Holmberg har själv drivit företag i 10 år och hon har många års erfarenhet som ledare både som minister och myndighetschef.
Efter landshövdingens mycket givande och intressanta anförande satte sig deltagarna i mindre grupper och diskuterade ledarskap, företagande och utvecklingen i Gävleborg.
Vid redovisningen kom följande kommentarer fram:
En viktig fråga som kom upp var att strukturen i samhället måste anpassas för att stötta kvinnliga företagare. Ett exempel på detta är att dagis anpassas mer efter föräldrarnas behov och att man tänker på att samhället förväntas vara öppet dygnet runt. Många företagare, både män och kvinnor, har arbetsuppgifter som gör att man måste ha tillgänglighet till servicefunktioner dygnet runt.
Vi diskuterade hur viktigt det är med nära stöttning av familjen. 4 av 5 deltagare i vår grupp driver företag med familjen, berättar Helena Torstensson, Processprodukter AB, Söderhamn.
Ingela Gustafsson, Gestrike Media, poängterade vikten av att företagandet kommer upp på schemat i skolan. Det är viktigt att sprida till ungdomarna att det är roligt att driva företag.
Marianne Eriksson, Church Street Saloon, påpekade att bankerna måste våga låna ut pengar. Det behövs riskkapital. Pia Andersson, även hon Church Street Saloon, berättade att de i gruppen diskuterat att det måste vara lönsamt att arbeta och att småföretagare många gånger saknar ett bollplank.
Erika Engvall, Högskolan, redovisade att deras grupp diskuterat att det är viktigt för företagen att tänka positivt och att kommunicera ut goda exempel. Viktigt för företagarna är även bollplank, mentorskap och nätverk.
De sociala försäkringarna ska gälla för alla företagare, påpekade Kaija Valtonen, Designforum, som även hävdade att trygghetssystemen måste uppmuntra människor att ta risker och inte att systemet låser in människor i exempelvis a-kassan. Kaija tog även upp att de i gruppen önskat att det borde finnas hjälp att få för att utveckla sitt företag när man varit i gång ca 2 år.
Lars Beckman avslutade mötet med att tacka samtliga företagare för deras aktiva deltagande och berättade att alla synpunkter kommer att sammanställas och delges landshövdingen.
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!