Många lärare saknar rätt utbildning för att undervisa i skolidrott
28/4, 2015 kl. 08:45Skolledningar prioriterar generellt inte lärarnas utbildnings-bakgrund i lika hög grad i idrott och hälsa som i vissa andra ämnen.
I högstadiet står utvecklingsfönstret för kondition vidöppet. Grundstyrka, spänst och uthållighet är lättast att träna upp under högstadietiden. Det är därför viktigt att eleverna får den undervisning man har rätt till. Att undervisningen individanpassas och att kursplanen och kunskapskraven kopplas ihop är ett krav. Skolinspektionens rapport från 2012 visar att skolan har problem att uppfylla alla kraven.
Enligt skollagen har skolorna skyldighet att för undervisningen använda lärare som har utbildning som är avsedd för den undervisning som läraren ska bedriva. Många elever undervisas av lärare som saknar utbildning för att undervisa i idrott och hälsa.
I hälften av skolorna som omfattas av Skolinspektionens kartläggning bedrivs undervisningen i sin helhet av lärare som har utbildning för att undervisa i ämnet idrott och hälsa. I resterande skolor bedrivs undervisningen helt eller delvis av personal som saknar ämnesutbildning och i en del fall även lärarutbildning eller någon annan form av pedagogisk utbildning.
Det är utifrån kvalitativa aspekter viktigt att skolorna använder lärare som har utbildning för att undervisa i idrott och hälsa under den tid som barn och ungdomar utvecklar fysiska förmågor och färdigheter för resten av livet.
Är idrottsläraren på din skola rätt utbildad för att utveckla barn och ungdomars fysiska färdigheter under uppväxten?
HÄLSA SVERIGE
Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige.se
http://www.webcoach.se
http://www.niclascarlson.se
I en serie på 12 artiklar om ämnet idrott och hälsa i skolan uppmärksammar Hälsa Sverige Skolinspektionens ämnesgranskning i en kvalitetsrapport genom kiroprakator Niclas Carlson.
"Skolinspektionen gjorde 2012 ett slumpmässigt urval av kommunala och fristående skolor i hela landet för en utvärdering av ämnet idrott och hälsa i årskurs 4-6. Skolinspektionens uppdrag är att granska kvaliteten i sådan utbildning och pedagogisk verksamhet som står under myndighetens tillsyn. Från och med hösten 2011 trädde en ny läroplan, Lgr11, i kraft. I denna betonas utvecklandet av kunskaper i ämnet olika delar ytterligare jämfört med den tidigare kursplanen. I vilken mån undervisningen i idrott och hälsa kan erbjuda alla elever en likvärdig utbildning, som utgår från skollag, läroplan och kursplanen för årskurserna 4-6, är den centrala frågan i denna ämnesgranskning. Totalt ingick 28 kommunala grundskolor och 8 fristående skolor i granskningen".
SKOLINSPEKTIONENS RAPPORT 2012:5
Läs hela rapporten
http://www.skolinspektionen.se/Documents/publikationssok/granskningsrapporter/kvalitetsgranskningar/2012/idrott/kvalgr-idr-slutrapport.pdf
Flera artiklar i Hälsa Sverige ur Skolinspektionens rapport 2012:5
Oklara kunskapskrav i ämnet idrott och hälsa
http://www.svenskpress.se/articles/view/oklara-kunskapskrav-i-amnet-idrott-och-halsa
En av fyra skolor har för lite idrott och hälsa på schemat
http://svenskpress.se/articles/view/en-av-fyra-skolor-har-for-lite-idrott-och-halsa-pa-schemat
Kunskapsområdet rörelse prioriteras på gymnastiken
http://www.svenskpress.se/articles/view/kunskapsomradet-rorelse-prioriteras-pa-gymnastiken
Skolan individanpassar inte idrott och hälsa
http://www.svenskpress.se/articles/view/skolan-individanpassar-inte-idrott-och-halsa
Eleverna bedöms inte utifrån kunskapskraven i ämnet idrott och hälsa http://www.svenskpress.se/articles/view/eleverna-bedoms-inte-utifran-kunskapskraven-i-amnet-idrott-och-halsa
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!