Mat på väg
29/1, 2008 kl. 20:00Se till att färdkosten inte blir en besvikelse.
Ibland är det tvärtom så att jag laddar handbagaget med egna mackor och frukt som på grund av diverse frestelser under resan inte blir mer än en tung, kladdig massa som slutligen, vid resans mål eller några dagar senare när underliga odörer minner om dess existens, hamnar i soporna. För att inte tala om de gångerna man tänker att man ska köpa något att äta på tåget och det visar sig att cafévagnen kopplades bort en halvtimma tidigare.
Det allra värsta var nog ändå när de drog in på flygplanskäket. Visst, man förstår att lågprisjakten fått även de stora flygbolagen att dra åt svångremmen, men det var ju trots allt det enda man såg fram emot under den där tråkiga flygresan. Det var lätt att fnysa och muttra över de löjligt små portionerna, men för det mesta smakade det helt okej och visst kändes det lite lyxigt att få en alldeles egen liten minivinflaska? Det finns fortfarande massor av flygbolag som bjuder på mat och vill man lära av konnässörerna så ska man surfa in på http://www.airlinemeals.net, där resenärer över hela världen fotograferar och betygsätter flygplansmat. Intressant läsning, om inte annat.
Vill man nu gör sin egen matsäck så rekommenderar jag tunnbrödsrullen. Den är praktisk, lagom i storleken och otroligt mycket mer spännande än en gammal macka med leverpastej. Fyllningen håller sig på plats mycket bättre än i en baguette och variationsmöjligheterna är oändliga – två fyllningsförslag får ni nedan. Vad man alltid bör ha med sig på resan är tre stora äpplen (gärna Granny Smith som är saftiga och hållbara) och en flaska vatten. Äpplena är perfekta bukfyllare i allsköns nödsituationer. Vattnet är ett måste eftersom man blir törstig av att resa, fast med dagens terrorhysteri är det ganska troligt att din vattenflaska konfiskeras någonstans på vägen.
Tunnbrödsrullar med två fyllningar
Bred margarin på tunnbrödet och lägg ett par salladsblad i ena änden för att undvika att brödet blir kladdigt Blanda ihop någon av rörorna nedan och lägg ut en sträng över salladsbladen. Rulla ihop och rulla sedan in i aluminiumfolie och lägg ner i en gammal glasskartong för säker transport.
Sötsur kyckling – ca 4 rullar
3 kycklingfiléer, stekta i massor av grillkrydda och skurna i bitar
1 liten burk majs
1 liten rödlök, hackad
1 dl crème fraiche
1 msk sweet chili sås
salt och peppar
Nötrulleröra – ca 4 rullar
3 dl frysta ärtor, majs och paprika, kokta och avrunna
2 dl frysta blomkålsbuketter, kokta och avrunna
1 hg rökt nötrulle i skivor, strimlade
1 dl crème fraiche
1 msk Ajvar Hot Relish
salt och peppar
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!