EU-kommissionen har utnämnt 2011 till europaåret för frivilligarbete. I uttalanden från ledare inom EU förekommer ofta uttalanden om betydelsen av den ”sociala dimensionen” och att ”samhället är större än staten”. Med svenska ögon och öron tar det ett tag att vänja sig vid den här typen av uttalanden, eftersom vi sedan länge har byggt Sverige på just det sättet. Vi har utformat våra lagar och regler så att det ideella engagemanget ska kunna växa och ta plats.
EU-kommissionen menar att Sverige begår ett fördragsbrott genom att ha för generösa undantag åt den ideella sektorn. Enligt kommissionens sätt att se på frågan ska samma momsregler gälla för det ideella föreningslivet som för professionella företag. Med kommissionens tillämpning av regelverket riskerar hockeyklubben, ridklubben, fotbollslaget, församlingsfikan m.fl. att påtvingas momskostnader vid försäljning och belastas med onödig administrativ börda. Enligt vårt sätt att se är detta dels skattepengar som svenska staten inte har något intresse av att ta in, dels ett orimligt angrepp på det ideella engagemanget i sig självt.
För att undvika att kommissionen skulle gå vidare med ärendet till EU-domstolen ansökte regeringen i januari om en momsredovisningsgräns om en miljon kronor för ideell sektor. Ansökan skulle innebära att verksamheter som har en momspliktig omsättning på högst en miljon kronor skulle kunna undantas. Denna kompromiss har kommissionen tyvärr inte visat sig beredd att acceptera.
Sverige är inte ensamt om att bli ifrågasatt av kommissionen. Finland, Danmark, Nederländerna och Österrike har fått liknande klagomål. I stället för att slå ner på oss borde kommissionen stödja idén om att genom ideellt engagemang bereda varandra plats i samhällslivet, i idrotten och i kulturen.
Nu pågår ett arbete för att få kommissionen att ändra sitt ställningstagande. Regeringen kommer att arbeta för att momsdirektivet ändras och förtydligas avseende det betydelsefulla arbete som utförs av den ideella sektorn. Om kommissionen skulle gå vidare med ärendet till EU-domstolen kommer vi att använda tillfället för att förklara vår syn inför domstolen. Om utslaget skulle gå emot Sveriges intressen kommer vi att pröva olika kompensationsåtgärder.

Anders Borg
Finansminister
Lars Beckman
Riksdagsledamot (m)