Idag arbetar Moussa N’Diaye som resursperson för eleverna på Sätraskolorna i Gävle. Men han nöjer sig inte med det, på fritiden arbetar han med stiftelsen Rapatac som har följande motto: ”Stiftelsen har bildats för att ge barn och ungdomar goda förutsättningar till en trygg och meningsfull uppväxt genom att erbjuda hjälp med skolarbete, möjlighet till stimulerande fritidssysselsättningar samt att utveckla förmågan att ta ansvar för sina handlingar”. Ett villkor för att få delta i verksamheten är att ungdomarna måste skriva på ett kontrakt med riktlinjer för hur man skall uppträda och sköta sig.
Rapatac har kanske blivit mest kända för sin satsning på basket. Men det är bara en del av verksamheten som också omfattar skolstöd (hjälp med läxor mm), stöd till nyanlända ungdomar samt flera olika fritidaktiviteter, från musik och dans till flera olika sporter.
Vad är det som driver Mouusa?
- Jag vill inspirera ungdomar att satsa på utbildning, som är nyckeln till framgång, säger Moussa N’Diaye. Sverige är kanske det bästa landet i världen men ungdomarna måste ta tillvara på möjligheterna som erbjuds.
När även utbildade ungdomar är arbetslösa så blir det ännu värre för dem som saknar utbildning, menar Moussa.
- Min uppgift är att inspirera ungdomarna att ta chansen med alla de resurser som erbjuds för att få en bra start på livet, säger Moussa N’Diaye. Många ångrar sig och det kan de tvingas leva med resten av livet.
Har vi den skola vi behöver? Varför har inte vuxna tid med sina barn? Moussa ställer frågorna och söker även svaren. ”Rapatac Ungdoms Network” är ett nytt projekt som Moussa hoppas skall kunna bidra till att ge de nödvändiga svaren på hur vi skall få våra ungdomar att utbilda sig för att få en grund till ett bra liv.
- Det är betydligt lättare om man börjar så tidigt som möjligt att motivera ungdomarna att satsa på skolan, säger Moussa N’Diaye.
Rapatacs största projektet är planerna på ett allaktivitetshus för barn och ungdomar i Sätra. Bygglov är beviljat men det behövs mer hjälp med finansiering av driften. Gävle kommun ännu inte fattat beslut om ett årligt driftsbidrag, men Moussa är hoppfull.
- Målsättningen är att kunna sätta spaden i jorden i år, säger Moussa N’Diaye.
Rapatacs sju ledord
• Respekt: grunden för alla goda relationer
• Gemenskap: vänskap och samhörighet stärker människan
• Tillit: att kunna lita på andra stärker individen
• Ansvarstagande: ansvar krävs för att uppnå sina mål
• Attraktion: att vara en del av Rapatac ska vara attraktivt, barn och ungdomar ska se det som ett privilegium att få delta
• Relation: en personlig relation till aktiviteterna medför delaktighet
• Engagemang: attraktion och relation skapar det engagemang som människor behöver för att kunna ta hand om sina intressen
Den som är intresserad av att stödja Rapatac kan läsa mer på hemsidan: http://www.rapatac.se