Mysiga cafeér att besöka i sommar
20/6, 2009 kl. 23:59Visst är väl en kopp gott kaffe i en mysig miljö hälsa? Vi tog en runda i Gästrikland och hittade några riktiga fika-pärlor.
- Vi försöker hålla bra priser, så att hela familjen kan fika hos oss, säger Ann-Sofie. Källviks Gård är verkligen ett paradis för familjen men både butik och traktormuseum.
Ann-Sofie berättar att de i veckorna har många dagis på besök och när vi kom möttes vi av glada barn från ett dagis på Brynäs som tagit bussen ut. De var fullt upptagna med att både klättra på de stora traktorna och att leka i sandlådan med de mindre platstraktorerna.
Cafeét har för övrigt besökare i alla åldrar. Många från Hille har upptäckt att det finns ett mysigt ställe att fika på.
- De som är riktigt hurtiga tar först en promenad runt Hillesjön och kommer sedan hit och njuter av vårt fika i solen under päronträden.
Pelargonkaka
Har ni varit och handlat blommor på Hedvigs Trädgård i Gävle och inte stannat och tagit en fika? Gör inte den missen igen!
Längst in i lokalen finns ett mysigt rofyllt café, är det fint väder finns även möjlighet att sitta ute bland buskar och blommor. Cafeét hyrs även ut till konferenser, bröllop och andra fester.
Helene Ahlström började att jobba på Hedvigs i deras trädgård och trivdes bra där, men när ägarna - Carola och Ulrika - inte själva hann med fiket fick Helene rycka in. Helene är idag anställd som köksansvarig och stormtrivs.
- Det är en fantastisk blanding av mat, fika och trädgård, säger hon.
Helene berättar att de bakar det mesta själva och att de är mycket noga med råvarona. Om vi inte hinner så beställer vi från Polhemsskolans elever, så vi har alltid hembakat! Vårt kaffe och te är natruligtvis ekologiskt och det är även våra övriga varor i den mån det är möjligt.
I sommar kommer Hedvigs Trädgårdscafé att komplettera med matiga mackor på helgerna förutom det vanliga mycket uppskattade fikabrödet.
En av de vackrasta kakor jag sett är den pelargonkaka som Helene bakat. Hon berättar att de använder doftpelargonens blad. En fröjd både för ögat och smaklökarna.
Balsam för själen
I den lilla bruksorten Gammelstilla, hittar vi en verkligen fika-pärla.
I den gamla stallbyggnaden på Gammelstilla Bruk serveras fika med hembakt bröd, smörgåsar och enklare maträtter.
- Här kan du även titta på konst, smide, teater, åka en tur med häst och vagn eller äta middag i stallet, berättar Lena Holmstedt som driver cafeét från maj till september. I Smedjan finner du smide tillverkat på traditionellt vis med koleldad ässja. Järnet värms i ässjan för att sedan formas mellan släggan och städet.
Johnny, vår smed, visar dig gärna. Du kan också själv få prova på att smida.
Lena fortsätter att berätta att i caféet försöker de att använda lokala produkter om det finns. Bär, frukt och grönsaker efter säsong används.
I området finns massor av härligsa ställen att fika på, populärt är att ta en fikakorg med och promenera till Dammen där det finns olika sittplatser. Eller varför inte promenera, paddla eller ro till Skoludden.
Vid udden finns en brygga och ett vindskydd
och grillplats med sittplats för ca 15 personer. Under juli månad kan du även se den mystiska ön som flyter upp varje år.
Bageri och alldeles nytt café
1980 tog Helge och Marianne Berglund över Mariannes föräldrahem i Torsåker och började så småningom att övergå till miljövänligare jordbruk. 10 år senare köptes en Stenkvarn in från Österrike
Idén om att starta ett bageri och fullfölja hela kedjan "från ax till limpa"
har vuxit fram under en längre tid och år 2000, togs steget fullt ut och Berglund Bageri startades.
- I bageriet bakar vi mestadels på vårt egna
Krav märkta stenmalda mjöl. Så långt det är möjligt så använder vi oss av KRAV märkta råvaror,såsom mjölk, smör, ägg, socker, rapsolja och grädde. En del av bröden gräddas direkt på ugnarnas stenhällar, berättar Marianne Berglund.
Det mesta av det brödet som bakas säljs i den egna butiken i Kungsgården.
Varje torsdag levereras även bröd till Alternativboden Lyktan i Gävle. Bondenära köper även bröd och mjöl från bageriet och levererar till Coop Gävleborg och Dalarna.
- Nytt för i år är att vi har en helt ny och jätte fräsch cafédel, som rymmer inte mindre ärn 50 st gäster, berättar Marianne. Här erbjuder vi kaffe, te, läsk, hembakat fikabröd och smörgåsar och glass. Specialiteterna bland fikabrödet är; kanelbullar, vaniljbullar, muffins och pekpinnar.
Marianne och Helge tar även emot studeibesök då de visar kvarnen och berättar om deras verksamhet.
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!