Vad är egentligen sand?

Sand och grus är lösa partiklar av brutet berg som består av korn från sönderfallen sten. Sand har en fin aggregatform och används ofta för återfyllning, betong och landskapsarkitektur. Men många glömmer att inte all sand är densamma och att många av dem har olika egenskaper som gör dem användbara för specifika tillämpningar. Sand och grus används ofta synonymt. Sedan finns det något som heter makadam och stenmjöl. Vi reder ut begreppen för dig.

Vanlig fyllnadssand

Fyllnadssand eller finsand är oklassad och mestadels osilad. Denna typ av landskapssand är lämplig för att fylla på små eller stora ytor. Inom denna kategori finns det allt från fin sandlådesand till så kallad fogsand som du använder när du fyller igen fogarna efter att exempelvis ha lagt en stengång.

Makadam

Makadam är småsten som används vid exempelvis stenplattesättning som ett viktigt lager under plattorna. Dessa småsten kan också användas som dräneringslager eller jordförbättringar.

Stenmjöl

När sten krossas till makadam uppstår en restprodukt som är väl värd att ta tillvara på. Då bildas nämligen stenmjöl som är ett utmärkt alternativ till fyllnadssand. Används ofta som fog eller sättsand.

Grus

Grus är allt från mindre stenar till större stenar. Man brukar kalla dessa stenar för korn. De brukar variera från 2 mm till 60 mm. Kan också vara ett samlingsnamn för all form av sand.

Betongsand

Detta används endast för cementblandningar. Använd den för att skapa din mix hemma för att sedan fylla i uppfarter gångar mm. Sanden har en större partikelstorlek med ballast i. Detta kommer att förbättra dräneringen och markstrukturen när den blandas med tung jord.