Styrkelyft innehåller momenten knäböj, marklyft och bänkpress. Dom olympiska lyften eller ballstiska lyften är frivändning eller ryck.

Att mäta hopphöjd är ett sätt att mäta en resultat-förbättring för styrka och kraft. Även snabbhet går att översätta till hopphöjd och den som blivit snabbare hoppar högre och tvärtom. Den som hoppar högre vid ett omtest har också blivit starkare och kan röra sej snabbare. Styrka, snabbhet och spänst hänger på så vis ihop.

En grupp forskare sammanförde tre testgrupper med unga fotbollsspelare i 15 års åldern för att mäta resultat av olika upplägg för styrketräning. En grupp använde olympiska lyft och en annan grupp tränade styrkelyft under 8 veckor. Den tredje gruppen, kontrollgruppen utförde inga lyft alls under testperioden.

Före testperioden fanns inga skillnader i uppmätt hopphöjd mellan grupperna. Efter 8 veckor testades hopphöjden på nytt. Mellan gruppen som utförde olympiska lyft och gruppen som tränat styrkelyft fanns ingen inbördes skillnad i hopphöjd. Båda grupperna hoppade högre efter träningen och båda grupperna hoppade högre än kontrollgruppen som inte tränat styrka.

För den som är 15 år och vill bli starkare och snabbare för att utveckla mer spänst spelar det ingen roll om man tränar olympiska lyft eller tränar styrkelyft. Det som spelar roll är om man tränar eller inte tränar styrka om man vill bli stark, snabb och spänstig.

National Strength and Conditioning Association