Riskkapital – behövs mer än nånsin!
19/3, 2014 kl. 18:07Debatten kring så kallade riskkapitalföretag har blivit allt mer högljudd. Debatten handlar egentligen om nyttan med riskkapital, bra eller dåligt. Därför arrangerades 19 mars ett seminarium i Riksdagshuset, partimatsalen, med rubriken ”Riskkapitalister–bovar eller befriare?”
”Riskkapitalbranschen har utvecklats framgångsrikt i Sverige under en längre period och idag spelar det en stor roll inom ramen för tillväxt, entreprenörskap och sysselsättning. Tillväxten kommer främst från små- och medelstora företag och för att fler företag ska våga investera är tillgången till riskkapital många gånger avgörande. Närmare 200 000 svenskar arbetar idag i riskkapitalägda bolag, och kapitalet bakom fonderna tillhör ofta pensionärer och andra försäkringstagare. Trots det målas riskkapitalister ofta upp som giriga bovar. Så vad är egentligen riskkapital, och vilken roll spelar det i samhället?”
Partimatsalen i riksdagen var fylld till sista plats när riksdagsledamöterna Lars Beckman (M) och Ulf Berg (M) hälsade välkommen till detta seminarium om riskkapitalbranschen och dess villkor.
- Enbart i Sverige arbetar 200 000 personer inom branschen, vilket motsvarar fem procent av det totala antalet anställda i landet, berättade Ulf Berg.
Isabella de Feudis, VD Svenska Riskkapitalföreningen, och Helena Stjernholm, VD IK Invest Partners Norden, inledde med att berätta om Private Equity, det vill säga användningen av aktivt riskkapital i bolag. De berättade också om några framgångsfaktorer och varför den svensk Private Equity är ledande i Europa. Något som håller på att arbetas fram inom branschen är en gemensam uppförandekod, till exempel gentemot allmänhet och media. Tidigare har uppförandekoden framför allt riktat sig mot investerare.
Gun Nilsson, finansinspektör på Sanitec Corporation, och Sanna Suvanto-Harsaae, styrelseledamot i SAS och CCS, berättade vidare om hur det är att verka i portföljbolag, som står för 8,8 % av BNP, alltså en betydande del av svensk ekonomi.
Monalotte Theorell Christofferson, VD Scope Capital Advisory, talade om hur riskkapitalbolag bidrar med kompetens, erfarenhet och struktur i bolag.
- Den största skillnaden mellan att jobba i börsbolag och Private Equity är att i börsbolag får man räkna med att lägga massor av tid och energi på kvartalsrapporter medan man i Private Equity kan satsa på att utveckla företaget, expandera och förbättra, sa Sanna Suvanto-Harsaae, finska som bor i Danmark och sitter i flera svenska styrelser.
Gösta Karlsson, chefsekonom på fackförbundet Unionen, ställde den retoriska frågan ”varför är riskkapitalbolag så rädda för kvinnor?”, med bakgrund av att så få kvinnliga VD:ar tar plats i bolagsstyrelser.
Lars Beckman och Ulf Berg avslutade seminariet med att slå fast att de som kanske är allra bäst på att städa branschen, är branschen själv, och att det är en viktig politisk uppgift att skapa goda förutsättningar för riskkapitalbranschen.
- Vi måste vara rädda om de här 200 000 arbetstillfällena som branschen skapar, sa Lars Beckman.
Lars Beckman och Ulf Berg har också skrivit en debattartikel under rubriken ”Sverige behöver mer riskkapital – inte mindre” i Dagens Samhälle.
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/sverige-behoever-mer-riskkapital-%E2%80%93-inte-mindre-8226
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!