Följande aktörer har beviljats ekonomiskt stöd.
Health Textiles
HealthTextiles i Gävle utvecklar ett tyg som är miljövänligt och bekvämt men också antibakteriellt. Tyget TorTex består av en blandning olika fibrer som genomgått en komplex teknologisk process. Bidraget kommer att användas till en marknadsundersökning för planering av kommande etablering i Spanien samt Polen.
Humm Europe
Humm Europé producerar Kombucha i sin produktionsanläggning i Gävle. Kombucha är en naturlig, ekologisk och hälsosam dryck som tillverkas i en process där te fermenteras och kolsyras. Drycken har höga värden av vitaminer, aminosyror och antioxidanter. Med sin låga sockerhalt har den efter lanseringen tagit marknadsandelar från läsk, juice och energidrycker.
Bidraget kommer att användas till att fortsätta kommunicera, marknadsföra och ta nya marknadsandelar med produkten Humm Kombucha i norden och UK med tillverkning i Gävle
Zutobi
Bolaget erbjuder en digital utbildningsplattform för körkort som i dagsläget erbjuds på följande marknader USA, England, Australien, Sverige, Frankrike och Tyskland. Plattformen finns idag tillgänglig på webben www.zutobi.com samt som app på App Store
(iPhone) och Google play (Android).
Bidraget kommer att användas till att bredda utbudet av kurser i USA för att även erbjuda Lastbilskörkort samt MC-körkort.
Trainparts Sweden
Bolaget som finns i Bollnäs bedriver underhåll, ombyggnad och nytillverkning av bladfjädrar, buffertar och draginrättningar till järnvägsfordon. Detta gör Trainparts till en komplett leverantör av utrustning till tågvagnar.
Bidraget kommer att användas till en aktivitet med syfte att undersöka förutsättningar för företagets produkter och tjänster i UK.
App Star
Arbetar i Gävle med att förenkla och effektivisera företags försäljnings- och varumärkesarbete genom digitala tjänster/produkter. De tjänster som erbjuds är internationella visuella säljappar och virtuella mässor/kundevent.
Bidraget kommer att användas till att knyta spetskompetens kring 3D området till bolaget för att utöka antalet uppdrag när det gäller virtuella mässor.
Action Partner
Företaget startade 2005 i Gävle med syfte att producera lösningar av exponeringsmaterial och förpackningar för leverantörer till dagligvaruhandel, Servicehandel, även Out of Home marknaden i Norden.
Bidraget kommer att användas till att fortsätta bearbeta nuvarande kunder och deras nordiska systerföretag, samt identifiera och investera i att utöka Nordiska kunder.
Nitiu
Nitiu i Gävle utvecklar tekniska lösningar för vätgas med ambition om att skapa konkurrensfördel för regional industri-gärna med att bidra till lösningen för vår klimatomställning. De möjliga lösningarna är många och marknaden för produkterna är global. Bolaget fokuserar förnärvarande på lösningar inom energilagring som kommer att vara en av de stora utmaningarna och möjligheterna som vår region, vårt land och vår värld behöver åstadkomma inom rimlig tid.
Bidraget kommer att användas till resurssättning för färdigställande av moduler samt att upprätta kanaler mot en internationell marknad.
Ahlgrenska Donationsfondens styrelse
Ordf. Ove Anonsen
Före detta vd och koncernchef för Ahlgrens/Leaf samt Mellansvenska Handelskammarens tidigare ordförande.
Ledamot Arnfinn Fredriksson
Tidigare Sandvik och numera engagerad i flera styrelser. Styrelseordf Mellansvenska Handelskammaren.
Ledamot Johan Tunhult
Tidigare Näringslivschef Gävle Kommun och numera Regionchef Gävleborg för Mellansvenska Handelskammaren
Ledamot Peter Candell
Tidigare flera chefsbefattningar inom Sandvik- och Ahlgrenskoncernen samt VD för Inflight Service.
Ledamot Lars Larsson
Grundare och ägare av Skogstekniska i Alfta samt TCC i Gävle
Fakta Ahlgrenska Donationsfonden
- Lanserades 2014 efter en donation av Robert och Anita Ahlgrens. Fonden har ett sammanlagt värde på drygt 40 miljoner kronor och är en av regionens större.
- I och med dagens anslag har fonden delat ut närmare sju miljoner kronor till 38 av länets företag inom vitt skilda branscher
- Familjen Ahlgrens anda var viktig för bildandet av Donationsfonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var också att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa befintliga arbetstillfällen på hemorten och som satsar för att växa.
- I samarbete med Mellansvenska Handelskammaren verkar fonden inom Gävleborg. Såväl enskilda personer som instutioner (företag och organisationer) är välkomna att söka.
- Nästa period för ansökningar till den Ahlgrenska Donationsfonden stänger 31 oktober 2021
- Ansökan sker på fondens egen webb www.ahlgrensdonationsfond.se där även fakta om familjen, fonden, dess villkor och stadgar finns.
Frågor om Ahlgrens Donationsfond eller dess stipendiater
kontakta fondens ordförande Ove Anonsen tel 070-317 74 15 alternativt ledamot Johan Tunhult tel 070-385 00 56
Mer om Robert och Anita Ahlgrens Donationsfond - För främjande av internationell handel
Donationsfonden ska i samarbete med Mellansvenska Handelskammaren främja insatser som stödjer internationell handel eller utvecklingen av den internationella handeln. Fondens utdelningar kommer från avkastningen på värdepappersinnehav. Vilka som i slutänden får stöd från donationsfonden beslutas av dess styrelse.
Stiftelsen ska stödja projekt som syftar till:
Donationsfonden ska stödja och uppmuntra förmågan att utnyttja marknadskrafternas spel för tillväxt på nya marknader utanför Sverige.
Framgång genom internationell handel i Läkerols anda. I ansökan ska redogöras för åtgärder som avser etablering på en eller flera internationella marknader. Donationsfonden kan exempelvis stödja en trovärdig plan där mottagaren inte har möjlighet att kartlägga marknaden på egen hand.
Andra exempel är åtgärder för att sprida information, kringkostnader vid etableringar, företagsförvärv eller marknadsundersökningar. Även deltagande på mässor, studiebesök, eller utbildningsinsatser kan stödjas av fonden.
För mer information se: https://ahlgrensdonationsfond.se