Vitt mjöl och socker triggar hjärnans signalsystem och skapar bara en tillfällig hormonell belöning som gör att vi gärna äter igen och igen. Det vetenskapliga stödet är starkare idag för att det är snabba kolhydrater som vitt mjöl och socker som är boven till vällevnadssjukdommar och inte fett. Efter en lång tid av kollektiv fettfobi är det nu fettet som står för den nyttiga energin i en måltid. Fettet i maten lurar inte hjärnans signalsystem på samma sätt och håller blodsockret i schack. Det handlar därför om att förbereda och laga mat på bra födoämnen som frukt och grönt, tilsammans med nötter, frön och mjölkprodukter med bra råvaror som fisk kött och fågel och servera med sås eller olja till maten.

Läs Hjärnkoll på maten av hjärnforskaren Martin Ingvar och Gunilla Eldh

Niclas Carlson
leg.kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige