Men först lite allmänna tips:
• Pensla gallret eller köttet med olja så fastnar inte köttet
• Ta fram köttet en stund före grillningen, rumsvarmt kött smakar bättre och grillas fortare
• Marinera köttet i en plastpåse så slipper du allt kladd
• Lägg folie i botten på grillen så blir det lättare att göra rent
• Skär ett par snitt i svålen runt flintastek och fläskkotlett så skålar sig inte köttet
• Passa på att grilla ofta!
• Ska du grilla länge – använd briketter, de varar längre
• Om köttet skall grillas längre än 20 minuter: använd klotgrill och ställ på botten (under köttet) en aluminiumform med briketterna runt om. Formen samlar upp droppande grillolja och minskar risken att köttet bränns på ytan
• Köp en digital grilltermometer som håller reda på stektiden, från ”rare” till ”well done”
• Tag vara på den sista slocknande glöden. De flesta frukter är goda att värma på grillen. Extra gott serverat med Gefleortens Vaniljvisp

Snabbt, gott från grillen
4 portioner
4 lövbiffar
2 msk soja
4 msk olja
2 majskolvar,
1 gul eller grön zucchini
2 rödlökar
salt och peppar
2 dl Lätt Crème Fraiche med valfri smak (Vitlök, Mexican Chili, Orientalisk Curry, Tomat & Basilika, Franska Örter)
Hetta upp grillen. Vispa ihop soja och olja och doppa lövbiffarna i detta. Dela majskolvarna i mindre bitar, skär zucchini i grova skivor, dela löken. Lägg först grönsakerna på grillen. Följ sedan efter med lövbiffarna. Grilla alltsammans i 5-6 minuter. Krydda med nymald svartpeppar och flingsalt. Servera med en klick smaksatt Crème Fraiche.