Tid för lite backhoppning
10/4, 2011 kl. 18:36
Backhoppning har sitt ursprung från Norge. Numera hoppar och tävlar man i backhoppning även på sommaren. I överbacken ligger keramikspår och i underbacken landar man på plast. Bromsplanen är belagd med vanlig gräsmatta. Sommar Grand Prix blir större och större för varje år.
Som hoppare gäller det att vara lätt i kroppen och vara så stark som möjligt. Träningen går ut på att bygga upp snabbhet och spänst utan att lägga på sig vikt. En skida på 250 cm lång måste väga minst 2,5 kilo. Dräkten måste släppa igenom en viss mängd luft. Dräkterna kollas och plomberas före tävling. Materialet ska vara minst 5mm tjockt och får inte fladdra mer än 6 cm runt kroppen på hopparen. En dräkt kostar runt 4000 kr och efter 3-4 hopp släpper dräkten igenom mer luft än önskvärt. De stora nationerna låter sina hoppare göra av med 30-40 dräkter per säsong medan de mindre får nöja sig med 1-4 dräkter per hoppare. För att få en perfekt stupträff vid uthoppet har backhopparen ungefär 0,04 s på sig att ta ett beslut och räta upp sig i rätt tid. Startar hoppet för tidigt eller sent blir hoppet misslyckat. I luftfärden vinklar hopparen ut skidorna till ett V för att uppnå optimal effektivitet. Helst ska skidor och kropp ligga helt parallellt i luften. Hopparen är i luften ungefär 5 s i en stor backe och ungefär 8 s i skidflygning. Landningen ska ske i Telemarksposition dvs rak överkropp, böjda knän och en fot längre fram än den andra för att minska kraften. Den populära V-stilen kom till av en ren slump. Vid träning i Falun 1985 fällde backhopparen Jan Boklöv ut sina skidor för långt till ett V. Hoppet blev 20 meter längre än hans tidigare rekord. Många skrattade åt det stilmässiga fula men långa hoppet. Jan Boklöv fortsatte att träna och tävla med sin nyuppfunna V-stil. Domarna gav honom låga stilpoäng men eftersom han hoppade så mycket längre än sina medtävlande så vann han ändå och 1989 vann han hela världscupen. Tre år senare, 1992 var V-stilen helt accepterad. Finländaren Matti Nykänen är den som hittills vunnit mest världscupstävlingar och flest OS medaljer.
I Sverige finns hoppbackar på ett 20-tal platser i landet. Allt från 5-meterbackar till 115 metersbacken på Lugnets Riksskidstadion i Falun. Från Landskrona i söder till Gällivare och Malmberget i norr finns ett 30-tal klubbar.
All Sport och Idrott
http://www.sportidrott.se
Gilla oss på Facebook
http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/108880909154383
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Från Gävle, Gästrikland
Medlem sedan 2010-04-12
Nyheter från All Sport och Idrott www.sportidrott.se