Vad du bör tänka på innan du köper en skateboard

Innan du köper en skateboard finns det några viktiga faktorer att tänka på för att säkerställa att du gör rätt val. Vi har tagit hjälp av Brädkultur, en av Sveriges främsta butiker inom skate-världen.

Ditt syfte med skateboarden

Först och främst är det viktigt att tänka på ditt syfte med skateboarden. Ska du använda den för trick och åka i skateparker, eller är du ute efter en skateboard för att ta dig runt i staden? Ditt syfte kommer att påverka vilken typ av skateboard som passar dig bäst.

Skateboardens storlek och form

Skateboardar finns i olika storlekar och former. Det är viktigt att välja en skateboard som passar din kroppstyp och åkstil. Generellt sett är det bäst att välja en skateboard där bredden på brädan matchar storleken på dina fötter. Storleken på hjulen och längden på brädan kan också påverka skateboardens prestanda.

Val av material

Material och konstruktion spelar en stor roll i skateboardens kvalitet och hållbarhet. De flesta skateboardar är tillverkade av trä, men olika typer av trä och lamineringstekniker kan påverka känslan och hållbarheten. Det är också viktigt att kontrollera skateboardens konstruktion, som exempelvis om den har dubbelkick eller enkelkick.

Hjul och lager

Hjulen och lagren på skateboarden påverkar dess rörlighet och smidighet. Hårda hjul ger snabbare hastighet och är bra för trick och skateparker, medan mjuka hjul ger bättre grepp och är mer lämpade för att åka på ojämna ytor. Lagren i hjulen avgör skateboardens rullförmåga och hur snabbt den kan accelerera.

Skateboardens pris

Priset är också en viktig faktor att överväga när du köper en skateboard. Det finns skateboardar i olika prisklasser, och det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet. Det kan vara frestande att köpa en billig skateboard, men de kan vara mindre hållbara och ge sämre prestanda.

Vilka typer av skateboards finns det?

Det finns olika typer av skateboards att välja mellan, och det är viktigt att välja en som passar dina preferenser och åkstil.

Street skateboards

Street skateboards är de vanligaste skateboardarna och används främst för trick och åkning i skateparker eller på gator och trottoarer. De är vanligtvis mindre i storlek och har en dubbelkick-konstruktion som gör det möjligt att utföra olika trick och ollies.

Cruiser skateboards

Cruiser skateboards är utformade för att vara mer portabla och lättmanövrerade. De har ofta en större bräda och mjukare hjul för att ge en smidig åktur. Dessa skateboardar är perfekta för transport och att ta sig runt i staden.

Longboards

Longboards är längre och bredare än vanliga skateboardar. De är utformade för att ge en stabil och bekväm åktur och är vanligtvis bäst lämpade för cruising och downhill-åkning. Longboards är populära bland personer som vill åka långa sträckor och ha en avslappnad åkstil.

Penny boards

Penny boards är små plastskateboards som har blivit populära på senare år. De är lätta, portabla och perfekta för korta resor eller för att bara ha kul. Penny boards är oftast mindre och smidigare än vanliga skateboardar.

Att välja rätt skateboard för din erfarenhetsnivå

Det är viktigt att välja rätt skateboard baserat på din erfarenhetsnivå. Här är några riktlinjer för att hjälpa dig att välja rätt skateboard oavsett om du är nybörjare, en mellanliggande åkare eller en avancerad åkare.

Här kan vi även läst på och tagit hjälp av Sveriges skateboardförbund.

Nybörjare

Om du är nybörjare är det bäst att välja en skateboard som är stabil och lätt att kontrollera. En skateboard med en bredare bräda och mjukare hjul kan vara en bra start. Det är också en bra idé att använda säkerhetsutrustning som hjälm och skydd för knän och armbågar.

Medelmåttigt duktig

För mellanliggande åkare kan det vara lämpligt att välja en skateboard som passar din åkstil och de trick du vill lära dig. Du kan experimentera med olika storlekar, former och hjul för att hitta en skateboard som passar dig bäst.

Avancerade åkare

Som en avancerad åkare har du förmodligen en klar uppfattning om vad du letar efter i en skateboard. Du kan välja en skateboard som är anpassad efter dina preferenser och behov, och som passar de trick och åkningstekniker du är mest intresserad av.

Var du kan köpa en skateboard

Det finns flera ställen där du kan köpa en skateboard. Här är några alternativ att överväga.

Fysiska skateboardbutiker

Det kan vara fördelaktigt att besöka en fysisk skateboardbutik där du kan få expertråd och prova olika skateboardar innan du köper. Du kan få hjälp att hitta rätt skateboard som passar dina behov och få råd om säkerhetsutrustning och tillbehör.

Onlinebutiker

Det finns också många onlinebutiker som säljer skateboardar och skateboardtillbehör. Onlinebutiker kan erbjuda ett större urval och konkurrenskraftiga priser. Se till att läsa recensioner och produktbeskrivningar noggrant innan du gör ditt köp.