Välj ekologiskt ! - för hälsan, för miljön och för den goda smaken.
11/2, 2008 kl. 19:16Grönsaker konstgödslas för att växa snabbare.köttdjur ges hormoner för att växa snabbare. Livsmedelsproduktionen ökar- kvaliteten minskar. folkhälsan har försämrats och forskare ser samband mellan det och näringsbrister samt förekomsten av miljögifter i våra kroppar.
Av de som köper billig mat idag är barnfamiljer en stor grupp. med allt annat som kostar som liftkort, ridläger och lego, måste man dra in på något. Men kanske prioriterar vi fel saker ? Utan riktig mat orkar vi i längden varken med slalom eller ridning.
Den föda som vi har konsumerat under de senaste årtiondena har påverkat hälsoläget bland befolkningen. Det är den mentala hälsan som nu har uppmärksammats. Det finns samband mellan näringsbristtillstånd och förekomst av miljögifter i våra kroppar,med symtom som depression, ångesttillstånd,koncentration- och inlärningssvårigheter, kroniskttrötthetssyndrom, samt ADHD och autism.
Tungmetaller och kemikalier som lagrats i kroppen under många år, försämrar upptaget av näringsämnen.Rester av bekämpningsmedel från livsmedel leder till en ökad fysisk stress och till bildandet av fria radikaler i kroppen. Detta anses öka risken för visa sjukdomstillstånd. Vi får alltså ett ökat behov av näringsämnen, främst sk. antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. I en provtagning av konventionella livsmedel visade det sig att 62% av de testade livsmedlen innehöll rester av bekämpningsmedel.
Samtidigt som behovet av näringsämnen ökar bland befolkningen, så minskar näringshalten i våra livsmedel. Näringsvärdet i konventionellt odlade grönsaker sjunker pga att grödan göds och växer för snabbt, med ökad vätskemängd som följd. Ju mer vatten ju mindre näring. Naturligtvis påverkar det även smak samt egenskaper vid tillagning, infrysning och hållbarhet.En annan orsak till minskat näringsvärde är att jordarna blir mer och mer utarmade. Olika studier har uppmätt 40% mer antioxidanter i olika ekologiskt odlade frukter och grönsaker än från konventionellt odlade.
Normalt tar det ca 2 år för en gris att nå 100kg.men med hjälp av kraftfoder, hormontillsatser och antibiotika kan man förkorta den tiden till 6 månader.Men hur påverkas våra kroppar av dessa rester av hormoner och antibiotika? Antibiotika bör, enligt min mening bara användas vid svåra infektioner. Definitivt inte i förebyggande syfte, eftersom det står ut, inte bara de elaka bakterierna, utan även de goda. Tarmens bakterieflora står för 70% av vårat immunförsvar.En rubbad tarmflora leder till ett försämrat försvar mot ex. allergier och övriga sjukdomar.
En vanlig fråga är om ekologisk mat är värd pengarna? Ekologiska råvaror innehåller mer näring och mer substans. Ekologiska livsmedel blir därför mer mättande och innehåller heller inga bekämpningsmedelsrester och tillsatser som kan äventyra hälsan.För mig som dietist och småbarnsmamma är svaret givet.Att komplettera födan med dyra kosttillskott är ett annat alternativ.men näringsupptaget i kroppen sker ofta lättare från mat än från tabletter.
En annan faktor som har studerats i hälsosammanhang är bristen på essentiella fettsyror.Ekologiskt uppfödda djur går ute och betar mer och äter en mindre mängd kraftfoder. både köttet och mjölken får därför en bättre fettsammansättning med en högre halt av omega-3 fett. Studier har visat på 68% mer omega-3 fett i ekologisk mjölk.Ekologiska livsmedel får inte heller innehålla härdade fetter eller andra kemiskt framställda transfetter.
Nyare forskning har sett samband mellan minskad mängd omega-3 fett och ohälsa.En hög konsumtion av omega-3 fett tycks halvera risken för diabetes hoss barn med anlag. brist på essentiella fettsyror påverkar hjärnan med bl.a koncentrationssvårigheter som följd. Hög halt omega -3 i kosten har förbättrat symtomen hos barn med ADHD.Kanske kan det även förebygga sjukdomen?
Ett långvarigt "matslarv" med för lite vitaminer och fel sorts fetter börjar nu slå tillbaka mot oss, och det är främst barn och ungdomar som ligger i riskzonen.Men intresset för ekologiska livsmedel börjar öka. Flera olika företag satsar nu på olika ekologiska produkter.
Matkassen är ett nystartat företag som säljer närproducerad färdiglagad ekologisk mat.Ägaren Helena Persson är leg. dietist med utbildning inom biodynamisk trädgårdsodling."Jag känner skillnaden på bra och dålig mat!" Vi är många som vill äta bättre. Men tiden räcker inte alltid till när man heltidsarbetar. Visst vill vi laga bra mat åt oss och våra barn, men det blir lätt att man svänger förbi affären påväg hem från jobbet och fyller kassarna med div. halvfabrikat av tveksam kvalitet.
Den mat jag säljer via Matkassen är mat av bra kvalitet!Den kommer från Åloppe- eko mat, ett kooperativ utanför Uppsala. På Åloppe gård finns bara glada kor och glada morötter. Resultatet blir en biff som man blir glad av!
Maten säljs i "kassar" dvs 3-4 olika rätter, 1 kg av varje samt portionspajer som passar bra till matlådan.Även vegetarisk mat finns att beställa.Man beställer via internet eller per telefon. Varorna levereras hem till dig eller till ditt arbete.
Matkassen kommer även att bredda sitt sortiment och ha andra leverantörer, men det är svårt att hitta dem som håller samma höga kvalitet. De kunder som börjat handla av Matkassen fortsätter oftast.När man vant sig vid kvalitet är det svårt att gå tillbaka.Trenden med snabb och billig mat börjar äntligen vända.Alltfler inser att kvalitet måste få kosta. Vi investerar i vår hälsa!
Denna artikel är publicerad på Sverigemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!