Per Skargren är skogs- och lantbruksansvarig vid Gävleborgs Provins­bank. Per har ett genuint intresse för skog och natur och har under hela sin uppväxt hjälpt till med driften på släktgården. Per är utbildad ekonomiagronom vid Sveriges Lantbrukuniversitet och på sin fritid ägnar han sig gärna åt skogsarbete, löpning, skidåkning, jakt och friluftsliv.
– Det är i första hand privatpersoner som äger skogsfastigheter och därför finns det en klar koppling mellan den privata ekonomin och skogsägandet. Man kan säga att det i huvudsak finns fyra syften med att äga skog. Det kan vara en skattemässigt fördelaktig placering eller att man älskar miljön och att arbeta i skogen. Det kan också vara att man vill ha den miljön för sitt boende eller helt enkelt en finansiell placering. Om man funderar på att köpa skog är det viktigt att man frågar sig vilken målsättningen är med ägandet. Utifrån vad skogsägaren vill uppnå kan vi ge de bästa råden. Skogsägaren kanske vill förvalta skogen till nästa generation eller se att den ger avkastning inom ett visst antal år. Därför måste man göra en kalkyl för den som planerar att förvärva en skogsfastighet, sätta upp långsiktiga mål och se att det finns en balans mellan privatliv och skogsintresse. Bland dem som förvärvar och äger skog finns alla grader av kunskap. Visst är det bra med ett grundläggande intresse men man kan göra det som en ren investering och låta skogsbolag ta hand om skötsel utifrån den befintliga skogsbruksplanen.

Skogsfastigheter och planering
Gävleborgs Provinsbank jobbar med hela kedjan i skogsägandet. Från köpare till den som förvaltar och vidare till den som vill sälja. Banken har ett 60-tal kontor med cirka 25 specialister inom skog- och lantbruk. De flesta är jägmästare, agronomer eller lantmästare med gedigen kompetens och erfarenhet som skapar ett bra nätverk. Idag är det vanligt att skogsfastigheter ägs på distans, som en följd av arv med stort emotionellt värde, och då är det också viktigt med en lokal bankkontakt som har kunskap om och förståelse för skogsägandets speciella villkor.
I Gävleborg samarbetar Provinsbanken med Areal fastighets­förmedling och Mellanskog. Tack vare detta kan banken ge sina kunder möjlighet till kontakt med mäklare för att köpa eller sälja skogs­fastigheter, man kan också erbjuda hjälp med att upprätta skogs­planer och ge rådgivning för avverkning via samarbetspartners. I och med samarbetet ger man sina kunder en helhet i sin kompetens och sitt kontaktnät gällande skogsägande.
– Vi ser det som väldigt viktigt att vara en affärspartner och inte bara en finansiär och sätter ett nära samarbete med kunderna väldigt högt. Jag besöker kunden på plats hemma. För att kunna göra de rätta bedömningarna behöver man mer underlag än man kan få om man bara sitter bakom sitt skrivbord. Jag vill se skogen för att kunna göra en relevant värdering, skogen måste vara skött på rätt sätt för att få det bästa värdet. Att jobba nära kunderna ger både bättre beslutsgrund och snabbare beslutshantering. Vi vill också kunna ge våra kunder värden utöver den vanliga bankkontakten. Äger man en eller flera skogsfastigheter så är man i behov av en partner som vet vad det handlar om. Man måste vara väl förtrogen med bonitet, bestånd, skogsbruksplaner, skogskonton och annat som är aktuellt för en skogsägare. Som en del i detta bjuder vi också in till skogsträffar där vi exempelvis har föreläsare inom området. Under våren var det vid ett tillfälle Danske Banks skogs- och lantbruksansvarige Johan Freij som pratade om framtidstro i regionen med perspektiv på skogen. Till dessa träffar kommer personer som är intresserade av att köpa skog, som redan förvaltar eller som är på väg att sälja.

Positiv prisutveckling
Trots att skogen i Gästrikland och Hälsingland har mycket bra timmer­kvalitet har det historiskt varit låga priser på timmer i området. De senaste tre åren har det dock skett en positiv prisutveckling. Skogen har fått ett högre affektionsvärde och högkonjunkturen har gjort att man gärna placerar kapital i skogsfastigheter tack vare att det är värde­beständigt, dessutom spelar ränteläget in. Under en tre­årsperiod har priserna på skogsfastigheter i Gävleborg stigit med 50 procent. Om man ser till industrin förutspår Per en framtida brist på timmer i Gävleborg. Tidigare har timmer köpts från Ryssland men nu medför tullarna en minskad import. Stormen Gudrun och stormen Per som vardera fällde timmer motsvarande 75 respektive 12 miljoner kubik­meter, samt kalkylerade skadevolymer om upp till 60 miljoner kubikmeter från angrepp av granbarkborrar försörjer än så länge sågverken i Södra Sverige. Men den utbyggda kapaciteten vid sågverken sätter framöver en press på försörjning med timmer norrifrån. Därmed kan man också se att priserna på framförallt timmer men även massa troligtvis fortsätter stiga, om än i en lugnare takt.
– Skogsägarna i Gävleborg ser positivt på att det kommit en ny aktör på marknaden som förstår sig på skog, som har kunskap och intresse. Vi ser med tillförsikt och framtidstro på den fortsatta skogsnäringen i Gästrikland och Hälsingland avslutar Per Skargren.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin • Foto: Per-Erik Jäderberg
© SvenskPress.se

Får endast användas efter ök. med Gävleborgs provinsbank